Aluesanomat
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer esittää Uudenkaupungin kaupunginhallitukselle, että se rajaisi säästösyistä tehtävien henkilöstön lomautusten ulkopuolelle henkilöstön, joka työskentelee ympärivuorokautista hoitoa saavien asiakkaiden välittömässä hoitotyössä sairaaloissa ja palvelukeskuksissa.
SuPer haluaa muistuttaa myös siitä, että vuodeosastojen ympärivuorokautinen toiminta ja osastojen henkilöstön mitoitus edellyttävät säännöllistä sijaisten saantia poissaolojen takia. Ympärivuorokautista hoivaa tarjoavien palvelukeskusten lisäksi kotihoito- ja kotipalveluyksiköiden toiminta olisi turvattava niin, ettei kotona asuvien asiakkaiden turvallisuutta vaaranneta.
Uudenkaupungin kaupunginhallituksen päätöksen mukaan lomautusten ulkopuolelle ei oltaisi jättämässä mainituissa toiminnoissa työskentelevää hoitohenkilöstöä.
-Esimerkiksi vanhustenhuollon organisaatioissa toimivat hoitajat joutuvat jo ilman lomautuksiakin toimimaan jaksamisensa äärirajoilla ja he joutuvat monesti jo nyt joustamaan hyvästä hoivatasosta vain sen vuoksi, että vanhustenhuollon henkilöstömitoitukset asiakkaiden hoivan tarpeeseen nähden eivät ole riittävät. Vanhustenhuollon asiakkaat ovat Suomessa nyt keskimäärin aiempaa huonokuntoisempia ja tarvitsevat enemmän avustamista selvitäkseen päivittäisistä perustarpeistaan. Hoivahenkilöstön määrä ei ole kuitenkaan kasvanut samassa suhteessa, kuin asiakkaiden kunto olisi edellyttänyt. Tämä kehityssuunta on laskenut vanhusten hoivan tason lähelle sitä pistettä jota alemmas ei voida enää mennä ilman sitä, että vanhukset olisivat lähellä heitteillejätön kaltaista tilaa, sanotaan Superin vetoomuksessa.
Superin mukaan lomautukset vanhustenhuollossa tulevat aiheuttamaan monia sellaisia seurauksia, jotka syövät lomautuksilla aikaansaatuja säästöjä niin paljon, että todelliset säästöt voivat olla jopa negatiivisia. Vanhustenhuollossa hyvästä perushoitotasosta joustaminen aiheuttaa muun muassa sitä, että vanhusten hygieniataso laskee ja sen seurauksena erilaisten infektioiden määrät kasvavat. Vanhuksia joudutaan siirtämään perushoidosta kalliimmille hoivapaikoille, jolla on erikoissairaanhoidon kustannuksia nostava vaikutus. Henkilöstön ylikuormitus puolestaan lisää sairauksien aiheuttamia poissaoloja, jotka puolestaan lisäävät tarvetta palkata lisää sijaisia. Henkilöstön ylikuormitus lisää myös kiirettä hoitotilanteisiin, jotka aiheuttavat kustannuksia lisääviä hoitovirheitä ja työtapaturmia.
-Mahdolliset lomautukset ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa laitoksissa eivät onnistu siten, että laitokset suljettaisiin kokonaan määräajaksi, vaan ne vaikeuttavat laitosten toimintaa pitkiäkin aikoja – mahdollisesti koko vuoden. Työnantajalle mahdolliset lyhytaikaiset säästöt voivat tulla hyvinkin kalliiksi. Edellä esitettyjen lisäkustannuserien ja ongelmien lisäksi henkilöstölomautuksilla hoivasektorilla voidaan vaarantaa asiakas- ja työturvallisuus ja aiheuttaa jopa hoitohenkilöstön ennenaikaisia työkyvyttömyyseläkkeitä. Hoivasektorilla tapahtuvilla lomautuksilla vaurioitetaan myös hyvää työnantajakuvaa sellaisella tavalla, joka vaikeuttaa kaupungin toiveita ja mahdollisuuksia saada hoivasektorille sitoutunutta työvoimaa tulevina vuosina, sanotaan vetoomuksessa, jonka on allekirjoittanut liiton puheenjohtaja Juhani Palomäki.
Palomäki sanoo, että yli yhdeksän kymmenestä kuntalaisesta (ja kahdeksan kunnanvaltuutettua kymmenestä) vastustaa vanhustenhuollon palveluihin kajoamista. Tämä selvisi viime kesänä tehdyssä laajassa mielipidetutkimuksessa.