Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki: "Kansallispuisto ja kalastuselinkeino mahtuvat samalle merialueelle"

Olli Haapala

Kalataloutta ei olla ajamassa alas Vakka-Suomessa. Siihen on olemassa myös valtiovallan kalataloutta tukeva ja edistävä kanta.

- Mutta ympäristöministeriössa emme ole löytäneet ainuttakaan seikkaa, jonka takia Selkämeren kansallispuiston laajennus ja Vakka-Suomen kalastuspuisto eivät mahtusi samalle merialueelle, sanoi ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) eilen illalla Uudessakaupungissa.

Lehtomäki marssitti Vakka-Suomen kiertueelleen korkeimman tason virkamiehet, luontoympäristöosaston ylijohtajan Timo Tannisen ja ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin, mutta ”pojat” tyytyivät taustarooliin ministerin ottaessa tilanteen haltuunsa jakaen puheenvorot itse.

Ministeri Lehtomäki muistutti salintäyteistä kuulijakuntaa siitä, että valtioneuvoston periaatepäätöksen jälkeen mitään päätöstä jo perustetun Selkämeren kansallispuiston aluerajauksesta ei ole tehty. -Nyt päätöksen tekijä on tässä paikalla, ja valmis kuuntelemaan.

Ministeriössäkin ajatellaan

Ympäristöministeriön tarkoitus on Lehtomäen mukaan vahvistaa suomalaista luonnonsuojelua ja sen tunnettavuutta.

- Menossa on YK:n julistama luonnon monimuotoisuuden teemavuosi ja Selkämeren kansallispuisto on oleellinen aihe tältä kannalta. Merialueen kansallispuisto on korkean suojelutason hanke, sanoi Lehtomäki.

- Me haluaisimme, että joitakin alueita Vakka-Suomesta voitaisiin liittää kansallispuistoon, koska siten voitaisiin parantaa kansallispuiston luonnonsuojelullista arvoa ja merkitystä ja nimenomaan luonnon monimuotoisuuden osalta. Kysymyksessä ovat puutteellisesti suojellut vedenalaiset ekosysteemit. Selkämeren suojelu ei voi olla vain pohjoisen merialueen suojelua. Lajiston köyhtyminen on jatkunut ja suojelulliset toimenpiteet ovat tarpeen. Sitäpaitsi kansallispuistot ovat brändi kaikkialla maailmalla.

Saaret ja matalikot

Ympäristöministeriö haluaa suojella kansallispuiston osana valtion omistamat saaret ja avomeren matalikot. Viimemainittu kalaston kutualueena tärkeä alue sijoittuu Isokarin ja Rihtniemen väliin ja on syvyydeltään alle 20 metriä.

-Matalikkojen rikkaamman ekosysteemin vuoksi niiden on syytä olla mukana.

Lehtomäki kertoi, että merimetsokannan kohtalosta on vastikään keskusteltu Itämeren alueen asiantuntijoiden kokouksessa.

- Suurikaan kannan hävittäminen Suomessa on lähinnä vain yhden kesän ilo. Mutta helmikuun aikana ohjeistusta uusitaan ja päästään ehkä johonkin käytännön toimenpiteisiin. Merimetson kohtalo on ratkaistava Itämeren alueen yhteistyönä. Asiaa on (meillä) vatvottu juristien kanssa siksi, ettei asiassa päädytä oikeuteen, selvitti Lehtomäki.

Hylkeiden osalta on tulossa luonnonsuojelulain höllennys, joka sallisi – metsähallituksen luvalla – hylkeen  metsästyksen kansallispuistossa. Lehtomäki teroitti sitä, että kansallispuisto perustetaan lailla, joka antaa mahdollisuuden tehdä räätälöityjä ratkaisuja.

Kalastuspuistoa ei torpata

Ministeri Paula Lehtomäki piti ”ihmeellisenä” sitä, ettei hänen korviinsa ole Vakka-Suomesta kantautunut mitään hyvää kansallispuiston puolesta.

- Mutta myös kestävän kehityksen merkitys on huomioitava aluesuunnittelussa, sitä kuitenkin monet haluavat. Kansallispuisto on satsaus tulevaisuuteen. Kalastupuistoa ei olla torppaamassa eikä kalastuselinkeinoa lyömässä lyttyyn. Mutta emme ole kuulleet yhtäkään seikkaa, jonka vuoksi kansallispuisto ja kalastuspuisto eivät sopisi samalla merialueelle. Ette voi ainakaan tämän illan jälkeen sanoa, että asioita valmisteltaisiin salaa.

Lehtomäki huomautti merialueen nykyisen Natura 2000 -verkoston olevan huomattavasti suuremman kuin mahdollinen kansallispuiston aluelaajennus Vakka-Suomen merialueella.

- Natura-alueista syntyy joka tapauksessa lain velvoittamia luonnonsuojelualueita. Minä haluan ja ympäristöministeriö haluaa, että keskustelemme samoista asioista.

- Uusi asia on tällä hetkellä se, ettei kansallispuiston laajennusta havitella läheskään niin laajalle alueelle kuin alunperin kaavaltiin. Laista päättää sitten viime kädessä eduskunta.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki tapasi aikaisemmin päivällä Varsinais-Suomen liiton, Vakka-Suomen rannikkokuntien ja muiden tahojen edustajia.

Ympäristöministeriö valmistelee edelleen ratkaisuaan, jonka jälkeen seuraa lausuntokierros ja mahdollinen eduskuntakäsittely vielä kevään aikana.

Lisätty pe 29.1.2010 | 5 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös