Aluesanomat
Uudenkaupungin tekninen lautakunta saa ensi viikolla eteensä venesataman alueen niin kutsutun veneveistämön tontin asemakaavan muutoksen huomautuksineen. Lautakunta ilmoitti kaavan vireilletulosta maaliskuussa kuullakseen asianosaisia. Muistutuksia tuli kaksi.
Asuntorakentaminen on kaavan muutosehdotuksessa edelleen mukana kuvassa, vaikka alueen jäämistä sataman ja veneliikenteen toimintojen käyttöön on toivottu usealla taholla. Alue on koettu asuntorakentamiselle ahtaaksi ja sopimattomaksi, jopa tavaraliikenteen kemikalikuljetusten takia vaaralliseksi. Myös satama on laajenemassa Suukariin ja havittelemassa alueekseen melko lähellä sijaitsevaa VPK:n paviljongin tonttia.
Hallitus kaatoi neuvottelutuloksen
Kaupunginhallitus päätti viime lokakuussa, ettei hallinnon jo neuvottelemaa sopimusta alueen asuntorakentajan kanssa tehdä. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Kaupungin tarkoitus oli hyväksyttää sopimus rakentajan kanssa ennen kuin valmiina ollut asemakaavaehdotus pannaan esille hyväksyttäväksi. Rakentaja ja kaupunki olivat jo perustamassa kiinteistöyhtiötä hankkeen rakennuttajaksi. Alueen mahdollista asuntorakentamista ei ollut kilpailutettu. Asuntojen rakentamisesta alueelle oli kuitenkin kerrottu jo kertaalleen ja alueesta julkistettiin havainnekuvia.
Alueen tuleva kauppahintakin oli jo tiedossa: 400.000 euroa.
Hallitus päätti näin tehdä ensin kaavamuutoksen, hyväksyttää sen ja ryhtyä vasta sitten rakennuttamaan aluetta. Hallitus ohjeisti lokakuussa kaavoituksen siten, että puolelle alueen pinta-alasta sijoitetaan asuntoja ja puolet on aluetta, joille voidaan sijoittaa erilaisia julkisia palveluja. Tällä hetkellä alueella on voimassa vanha asemakaava, jossa alue on merkitty teollisuus- ja liikerakennusten korttelialueeksi. Alueelle saa rakentaa asuntoja ainoastaan kiinteistön hoitoon tarvittavaa henkilökuntaa varten. Nyt alueen kaavaa pidetään vanhentuneena: ”ei ole mielekästä sijoittaa teollisuustoimintaa rannan läheisyyteen”.
Myöhemmässä 90-luvun yleiskaavassa alue on merkitty yksityisten palvelujen ja hallinnon alueeksi.
Alueelle on tällä hetkellä kaksi teollisuusrakennusta ja kesäteatteri. Kaavan muutoksella halutaan parantaa rannan yleisilmettä ja lisätä ranta-alueen käyttöä.
Teknisen lautakunnan päättäessä maaliskuussa kaavoituksen vireilletulosta ja osallisten kuulemisesta Juha Aaltonen (sd) piti asuinrakentamista alueelle soveltumattomana ja jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.
Teollisuutta lisää länsirajalle
Asemakaavan luonnos oli nähtävänä huhtikuussa, jolloin siitä jätettiin kaksi huomautusta. Huomautukset koskivat rannan kevyen liikenteen siltavarausta ja venevalkaman aluetta. Joonaslokki Ky vastusti muun muassa venesataman statuksen muuttamista tai poistamista ja perusteli sen toimenpiteen vaikutuksilla yhtiön liiketoimintaan. Yhtiöllä on vuokrasopimus venepaikoista vuoteen 2033. Linmarine Oy (Templat Oy), joka ilmoitti aloittelevansa tiloissaan teollista toimintaa ja tekevänsä alueelle rakennusinvestointeja, vastusti rannan kevyen liikenteen siltaa omaa toimintaansa kohtuuttomasti haittaavana.
Kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöosasto huomauttaa, että siltavaraus ei vielä mahdollista sillan rakentamista ja että venesatama- ja venevalkama alueet jäävät ennalleen.
Asemakaavan muutos tuo alueelle asuin- ja palvelurakennusten korttelialueet. Palvelurakennuksessa voi olla tiloja kulttuuri- ja urheilupalveluille sekä kahvila- ja myymälätilaa. Kaupunginlahden ja palvelurakennusten korttelialueen väliin on suunniteltu katuaukio. Kesäteatterirakennus jää nykyiseen paikkaansa. Ranta pysyy venesatamana venepaikkoineen. Suukarintien eteläpuolella on kevyen liikenteen väylä, jolloin Kaupunginlahden ympäri kulkee yhtenäinen kevyen liikenteen väylä. Asuinrakennukset ovat 1-2 kerroksisia. Autopaikoitus on katoksissa Suukarintien reunalla.
Teknisestä lautakunnasta kaavaehdotus menee kaupunginhallitukselle, joka panee sen virallisesti nähtäville.