Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 19.09.2021

Leipomo leipoi, kuluttajat söivät ja Saaristomeri puhdistuu

Asiamies Harri Ekebom Saaristomeren Suojelurahastosta ja toimitusjohtaja Juha Salonen ovat tyytyväisiä yhteisen kampajan onnistumisesta.

AS, Turku / Olli Haapala

Turkulainen Leipomo Salonen on kerännyt kuluttajien avustuksella vuoden jatkuneessa Saaristolaisnappi-kampanjassaan Saaristomeren suojeluun 20.000 euroa. -Lahjoitus on suurin Saaristomeren suojelurahaston saama yksittäinen yrityslahjoitus, kertoi asiamies Harri Ekebom Saaristomeren Suojelurahastosta.

Lahjoitus merkitsee mahdollisuutta hakea 150.000 euroa julkista hankerahaa suojelurahaston eri hankkeisiin. -Puolet 20.000 euron lahjoituksesta menee jätevesien käsittelyjärjestelmien uudistamiseen tähtäävään KIRSTU-hankkeeseen. Hankkeen toteuttaa kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia. Lahjoituksen loppuosa 10.000 euroa käytetään todennäköisesti merkittäviä panostuksia vaativaan Fosforisieppari-hankkeeseen. Hankkeessa selvitetään mahdollisuutta muuttaa käytöstä poistuvia vesilaitoksia ravinteiden poistoon soveltuviksi, ilmoitti Ekebom.

Tärkein yksittäinen kohde on Halisten vesilaitos Aurajoessa. Halisten ”fosporisiepparilla” tavoiteltaisiin useiden fosforitonnien vuotuista poistumaa Aurajoen mereen valuvasta 60 tonnin fosforikuormituksesta.

Ekebomin mukaan Itämeren tila on hälyttävä. -Positiivisia signaaleja halutaan nähdä, vaikka niitä ei olisikaan. Saaristomenen herkkyys johtuu sen keskisyvyydestä, joka on vain kaksikymmentä metriä. Suojelurahasto keskittyy vain ja ainoastaan meren rehevöitymiseen, mikä taas johtuu monesta syystä, kuten virkistyskäytöstä, elinkeinoista, matkailusta, kalastuksesta ja merenkulusta. Emme ole 'virallisesti' huolestuneita kampamaneeteista. Vain näin voimme tehdä kustannustehokkaita toimia rehevöitymisen eteen. Emme ole rahasto, joka tuottaisi jaettavaa, vaan jaamme vain sen minkä saamme sisään lahjoituksina, eritteli Ekebom.

Suojelurahasto ei ole minkään julkisen toimijan tukema, vaan saa ja hankkii rahansa yritysyhteistöstä, yksityishenkilöiden kampanjoista, suorina lahjoituksiana ja joistakin julkisista lähteistä. -Tiedon määrä on iso ja raha ei riitä kaikkeen, päätti asiamies Ekebom.

Nappi apuun

Saaristolaisnappia myytiin aluksi Etelä-Suomessa, pääosin kuitenkin Varsinais-Suomessa. -Nappi ei ehkä ollut aluksi reseptillisesti ihan ”nappituote”. Uusimme reseptin ja pakkauksen ajatellen suojelurahastoa, joka sitten innostuikin yhteistyöstä. Saaristolaisnappi-leipäpussista meni 10 eurosenttiä rahastoon. Kampanja alkoi viime lokakuussa. Leipäpusseja myytiin melko pian kampajan alettua 20.000 pussia kuukaudessa. Vastuullisuus ja ympäristöasiat  kiinnostavat selvästi kuluttajia. Teimme päätöksen 20.000 euron lahjoituksesta suojelurahastolle, mikä tavoite saavutettiin syyskuun lopulla, kertoi Leipomo Salosen toimitusjohtaja Juha Salonen.

Kampanjan aikana pyydettiin kuluttajilta omia vinkkejä Itämeren suojelemiseksi. -Palautetta tuli sellaisiltakin alueilta, joilla itse tuotetta ei ollut lainkaan saatavilla. Palaute on kerätty vajaan kahdenkymmenen sivun vihkoseksi.

-Ympäristöstä huolehtminen on jokaisen asia. Kuluttajat ovat selvästi kiinnostuneita vaihtoehdosta, jossa he voivat tukea luonnonsuojelutyötä ostopäätöksiä tehdessään. Saaristomeri on osa maailman saastuneinta merta. Kohteena se oli meille luonteva, sillä se on osa varsinaissuomalaista elinympäristöämme, sanoi toimitusjohtaja Salonen.
Leipomo Salonen on 1905 perustettu turkulainen perheyritys. -Olen sen neljännen polven yrittäjä. Yrityksen perusti seitsehenkisen perheen äiti Johanna Sinkkonen Uittamontielle. Hän avioitui N. Salosen kanssa. Itse olen heidän pojan pojan poikansa, kertoi Juha Salonen.

Leipomo Salosen tuotevalikoimaan kuuluu 65 tuotetta. Viime vuonna liikevaihto oli 11,5 miljoonaa euroa. -Tuotevalikoima on sinänsä pieni. Leipomon menestymisen edellytys on kuluttajan vaihtoehdot. Uutuudet ovat sikäli tärkeitä, että juuri niillä saadaan aikaan kasvu.

Yritys on varsin paikallinen, 95 prosenttia myynnistä suuntautuu lähiseudulle. Yritys on myös mukana neljän muun leipurin kanssa Perheleipurit-yhteistössä. Perheleipurit on valtakunnallisesti kolmanneksi suurin leiväntoimittaja.     

Saaristomeren Suojelurahasto on osa Centrum Balticum -säätiötä. Rahasto käynnistettiin kaksi vuotta sitten. Rahasto tukee meren tilan parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä ja hankkeita sekä lisätä tietoisuutta ja tiedonvaihtoa sekä avata kanavia Saaristomereen liittyvien asioidenedistämisen osana Itämerta. Toimenpideohjelmassa painopistealueita ovat maatalouden ravinnepäästöjen vähentäminen, jätevesistä tulevan kuormituksen vähentäminen, veneilyn haittavaikutusten vähentäminen ja ympäristö- ja suojelutietoisuuden kasvattaminen ja tutkimus.

Lisätty ma 4.10.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös