Rainer Tähtinen
”Paljonks se sai saikkee?”, on hyvin yleinen kysymys työkaverin taholta, kun työpaikalta joku on käynyt työterveyshuollossa. Työterveyshuolto on kuitenkin jo nimensä mukaan paljon muuta kuin sairauslomaa syystä tai syyttä kärkkyvien yksinoikeus.
– Työterveyshuolto perustuu muun muassa työterveyshuolto- ja työturvallisuuslakiin ja sen tavoitteena on edistää työn ja työympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta, työyhteisön toimintaa sekä työntekijän terveyttä ja toimintakykyä työuran eri vaiheissa, kertoo työterveyshoitaja Merja Jaakkola Vakka-Suomen Lääkärikeskuksesta Uudestakaupungista.
– Lisäksi työterveyshuollon yksi merkittävistä tehtävistä on ehkäistä työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia yhteistyössä työnantajan, työntekijän sekä työterveyshuollon kanssa.
Ennaltaehkäisevän toiminnan yhtenä kulmakivenä Jaakkola pitää työfysioterapeutin käyntiä työpaikalla. Oikeanlainen työergonomia sekä työturvallisuuteen oikeanlainen huomion kiinnittäminen vähentävät merkittävästi tapaturmista sekä väärien työasentojen aiheuttamia sairauspoissaoloja.
– Työterveyshuollon työfysioterapeutti voi olla apuna myös työpaikan uusien tilojen suunnittelussa sekä tilamuutoksissa kiinnittäen huomion juuri työergonomiaan ja turvallisuuteen, painottaa Jaakkola.
– Palveluihimme kuuluvat työpaikkaselvityksen lisäksi tietysti terveystarkastukset.
Terveystarkastuksien kirjo on moninainen. Määräaikais-, ikäkausi-, tyky (työkyky-), vajaakuntoisten-, suunnatut- sekä työyhteisötarkastukset ovat arkipäivää työterveyshuollossa.
Jaakkola haluaa myös muistuttaa, että työkykyongelmissa käydään myös niin sanottuja kolmikantaneuvotteluja, joihin osallistuvat aina sekä työntekijä, työnantajan edustaja ja työterveyshuollon henkilö. Myös työpaikan työsuojeluvaltuutettu voi osallistua näihin keskusteluihin.
– Tällä tavalla selvitetään, voiko työntekijä erilaisin järjestelyin tehdä työmaallaan jotain muita tehtäviä kuin niitä, jotka jonkin sairauden tai loukkaantumisen vuoksi ovat mahdottomia. Näin vältetään muun muassa ylimääräisiä sairauspoissaoloja.
Työterveyshuollon ydintyötä tehdäänkin tiiviisti yhteistyössä niin lääkärin, fysioterapeutin, psykologin, työterveyshoitajan kuin eri alojen asiantuntijoiden kanssa.
– Tulevaisuudessa meidän on mahdollista järjestää myös räätälöityä ensiapukoulutusta työpaikan tarpeiden mukaisesti.
Lisäksi Jaakkola muistuttaa lopuksi kahdesta tärkeästä asiasta.
– Me työterveyshoitajat olemme arkisin tavattavissa ilman ajanvarausta täällä Lääkärikeskuksessa niin yksityisiä kuin yrityksen työntekijöitä varten.
Ja se toinen tärkeä asia on se, että moniin työhyvinvointia edistäviin toimiin on saatavissa suoraan Kelan tukea.