Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Kari Koski: Päästöjen vähentäminen tuo säästöjä kunnalle ja mahdollisuuksia elinkeinoelämälle

Kaupunginjohtaja Kari Koski puhui tiistaina Helsingissä kahden ministeriön yhteistyöfoorumissa, kestävän kehityksen toimikunnassa. Kuva: Uki.

Aluesanomat

-Keskeistä paikallistason työn onnistumisessa on kunnan johdon sitoutuminen, yhteistyö kunnan, kuntalaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen välillä sekä ymmärrys siitä, että ympäristötavoitteiden saavuttaminen tarkoittaa yleensä myös säästöjä kunnalle ja mahdollisuuksia elinkeinoelämälle, totesi Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski Suomen kestävän kehityksen toimikunnan kokouksessa tiistaina Helsingissä.

Toimikunta on ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön järjestämä yhteistyöfoorumi.

Kansallisen kestävän kehityksen politiikan täytyy tukea ja antaa välineitä kunnissa ja alueilla tehtävään työhön. Toimikunnassa toivottiinkin tiiviimpää kumppanuutta kuntien ja valtion välille, jotta parhaat käytännöt saataisiin entistä paremmin kaikkien hyödynnettäväksi. Myös uusi aluehallinto kaipaa valtiolta johdonmukaista ja sektorirajat ylittävää ohjausta kestävän kehityksen ankkuroimiseksi kaikkeen alueilla tapahtuvaan toimintaan.

Kuntatasolta alkuun

Toimikunnan puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki piti tärkeänä Suomen Kuntaliiton aloitetta valtion ja kuntien ilmasto- ja energiakumppanuuden laajentamisesta esimerkiksi maankäyttöön ja liikenneratkaisuihin.

-Rohkeat aloitteet ovat osoittaneet, että kestävän kehityksen ratkaisut ovat pitkässä juoksussa kustannustehokkaita ja tuovat säästöjä kunnille. Muutoksen käynnistäminen edellyttää kuitenkin johtajuutta, sinnikkyyttä ja hyvää kumppanuutta eri toimijoiden välillä", Sinnemäki painotti.

Kunnat ovat kestävän kehityksen kannalta keskeisiä toimijoita: ne edistävät työllisyyttä ja yrittäjyyttä, järjestävät palveluita asukkailleen mutta kuluttavat samalla myös luonnonvaroja ja energiaa.

-Esimerkiksi maankäytön suunnittelulla luodaan edellytykset kestävälle alue- ja yhdyskuntarakenteelle sekä liikennejärjestelmälle. Yhteisillä ratkaisuilla voidaan tukea hyvää elämää, asuivat ihmiset missä tahansa päin Suomea, painotti ympäristöministeri ja toimikunnan varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki.

Kuntatasolla on tehty pioneerityötä konkreettisten tavoitteiden asettamiseksi ja kestävän kehityksen ratkaisujen löytämiseksi. Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa (Hinku) viisi kuntaa - Kuhmoinen, Mynämäki, Padasjoki, Parikkala ja Uusikaupunki – ovat päättäneet vähentää kasvihuonekaasupäästöjä Euroopan unionin asettamia tavoitteita enemmän ja sovittua aikataulua nopeammin.

Kunnan sitouduttava

Tulokset osoittavat jo nyt, että tavoitteeseen voidaan päästä nykyteknologialla ja energian nykyhinnalla. Hanketta jatketaan ja laajennetaan, jotta yhä useampi kunta saataisiin mukaan päästövähennystalkoisiin.

-Keskeistä paikallistason työn onnistumisessa on kunnan johdon sitoutuminen, yhteistyö kunnan, kuntalaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen välillä sekä ymmärrys siitä, että ympäristötavoitteiden saavuttaminen tarkoittaa yleensä myös säästöjä kunnalle ja mahdollisuuksia elinkeinoelämälle, totesi kokouksessa puhunut Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski.

Paikallisten hyvien käytäntöjen jakamista tehdään myös yli valtiorajojen. Lähiaikojen merkittävä tapahtuma on pohjoismainen, koko Itämeren alueen kattava kestävän kehityksen konferenssi, joka järjestetään Turussa tammi-helikuun vaihteessa osana Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusvuotta.

Konferenssin tavoitteena on edistää valtioiden, kaupunkien, alueiden, yritysten ja järjestöjen yhteistyötä sekä tuoda kestävän kehityksen ratkaisut kaikkien Pohjoismaiden ja Itämeren alueen maiden ulottuville. Samalla halutaan innostaa eri toimijoita muuttamaan toimintamallejaan, palvelujaan ja tuotteitaan entistä kestävämmiksi.

Suomen kestävän kehityksen toimikunta on laajapohjainen korkean tason keskustelufoorumi, joka tekee aloitteita ajankohtaisista asioista ja edistää kestävän kehityksen tavoitteiden sisällyttämistä kansalliseen politiikkaan.

Lisätty pe 15.10.2010 | 1 kommentti

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös