Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 23.09.2021

Viron tuntija Jaana Vasama: Euro tulee Viroon ja koulutettu työvoima valuu Suomeen

Viro-lauantai (Eesti laupäev) toi Vakka-Suomen Viro-seuran vieraaksi Uuteenkaupunkiin ja kansalaisopistoon raumalaiset virolaiset huilisti Tauno Saviaukin ja viulisti Iiris Saviaukin sekä Ester Mägin duot kansanmusiikin tyyliin. Saviaukit ovat asuneet Raumalla jo 20 vuotta ja toimivat molemmat musiikin opettajina Rauman musiikkiopistossa.

Olli Haapala

Paikallisen Vakka-Suomen Viro-seuran aktiivi ja Viron kulttuurielämän tuntija FT Jaana Vasama jos kuka tuntee eteläisen veljeskansan itsenäisyyden ajan tapahtumat ja nykyhetken. Vasaman perinteinen Viro-lauantain katsaus sisälsi kosolti niin kulttuuria kuin yhteiskuntapoliittisia huomioitakin. Ehkä eniten häntä huolestutti koulutetun työvoiman valuminen Suomeen ja sen seurauksena syntyvä ”suomiorpojen” lasten ongelma.

-Työvoiman osalta kysymys ei ole vain rakennustyöläisistä vaan korkeasti koulutettujen, kuten lääkäreiden, työskentelystä Suomessa. Kun vanhemmat lähtevät työmatkalle, lapset jäävät asumaan isovanhempien luo tai asuvat keskenään. Lapsista tulee ”suomiorpoja” yleensä kahden tai kolmen viikon ajaksi, jonka työmatka yleensä kestää. Meillä tällainen lasten jättäminen olisi rikos, mutta valitettavasti yleistä Virossa. Miksi lapsia ei jatkuvan kotiin jättämisen sijasta otettaisi mukaan, kyseli Vasama.

Vasaman mukaan lähtijä on usein perheen isä, joka asuu työpäivien ajan kimppakämpässä. -Lapsia ei yksinkertaisesti voida ottaa mukaan. Ongelma on varsin laaja, olen sen itse todennut viikonloppuisin Helsinkiin tulevissa ”orjalaivoissa”.

Euron tulo nostaa hintoja

Ensi vuoden alussa Viro saa vihdoin euron valuutakseen. -Maa on tilannut Suomen Rahapajalta eurokolikoita 194 miljoonan arvosta. Rahan kääntöpuolella on kansallisena aiheena Viron kartta ja sen on suunnitellut (U:gin Galleria Kirjavan exlibris-) näyttelyssäkin mukana oleva Lembit Löhmus.

-Virolaiset kaupat ovat nostamassa hintoja kaiken aikaa, vaikka toisin on luvattu. Syyskuun kuluttajaindeksi oli noussut 4 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Syynä yleiseen epävakauteen Vasama piti ”koko ajan” vaihtuvia hallituksia. -Kun hallitus vaihtuu, monessa asiassa palataan lähtöruutuun. Kansallisen nykytaiteen museon Kumun osalta se merkitsi soutamista ja huopaamista rakentamisen suhteen. Mutta juuri euron tulon piti merkitä pysyvyyttä. Nyt ovat vaalit tulossa ja muun muassa sosialidemokraattien rintama on hajalla. Peruselintarvikkeiden kuten leivän ja maidon hinnat ovat selvästi nousseet. Sen seurauksena (Suomestakin aikanaan rahdatut) leipäkoneet on kaivettu esiin. -Itse huomasin vastaavan kirjakaupassa, leipäkirjoja kirjoitetaan enemmän kuin koskaan ja ne menevät myös kaupaksi.

Venäläiset investoivat

Virolainen elinkeinoelämä pyrkii vähäisten mahdollisuuksiensa mukaan ulottamaan toimiaan maan ulkopuolelle, samalla kun oman maan elinkeinoinfrassa on kosolti mahdollisuuksia ja uudistettavaa. Viroon investoijista näkyvimmin on esillä Venäjä ja venäläiset. -Venäläiset sijoittajat investoivat valtavasti rahaa teollisuuteen Pietarin alueelle ja tämä näkyy myös Virossa. Venäläiset ostavat kakkosasunnon Itä-Virosta. Virolaisissa kaupoissa myydään myös tavaroita, joita maassa ei saa myydä, esimerkiksi venäläisiä matkamuistoja, selvitti Jaana Vasama.

Venäläisen rahamaailman toimia seurataan maailmalla varsin tarkasti, ja selvimpiin rahanpesun tapauksiin puutuutaan. Yksi tuoreimmista esimerkeistä on Saab-kauppa Ruotsissa.

Kulttuurissa kuhisee

Turun ohella myös Tallinna on ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tallinnan teema on Tarinoita meren rannalta. Noin neljännes ohjelmistosta on koossa kokonaisuutena, jota ilman Viron kulttuurielämää olisi vaikea hahmottaa. Sekä Turulla että Tallinnalla on yhteisenä ongelmana raha, mutta itse ohjelmalinjaukset ovat erilaiset. Rahaa on kuitenkin molemmilla kaupungeilla käytössään ennen näkemätön määrä.

-Taloudessa tosiaan on ollut kitkaa. Muun muassa johtotrioon valittu Mikko Fritze jätti tehtävänsä. Monien mielestä suuri ongelma oli hänen palkkansa, 4000 euroa kuukaudessa, joka tietysti virolaisittain on poikkeuksellinen. Talouden hoidossa todettiin muutenkin ongelmia ja taloudesta vastaava johtaja jäi pitkälle sairaslomalle. Taiteellisesta tiimistäkin lähti muutamia avainhenkilöitä, kaiketi EU-byrokratiaa vieroksuen. Fritze jäi yksin, kukaan ei lähtenyt puolustamaan häntä. Samalla ihmeteltiin, millä perusteella Tallinnan pormestari Edgar Savisaar saa kulttuuripääkaupungilta kuukausipalkkaa. Fritze johtaa nyt Helsingissä Goethe-instituuttia, mutta minusta hänen eroamisensa oli tappio Tallinnalle, etenkin kun hänen tehtäviään ei annettu kenellekään. Kulttuurin osalta ohjelmatarjonta on kuitenkin ainutlaatuinen ja todella hieno.

Euroopan kulttuuripääkaupungin yksi merkitys on tunnettuuden ja turismin lisääminen ja hankkeella saavutetun tason säilyttäminen. -Virosta puuttuu turismin ministeri, siis henkilö jolle asia kuuluisi. Toisaalta turismilla menee tällä hetkellä muutenkin hyvin. Joka tapauksessa taloussotkut jättivät pysyvät jäljet Tallinna2011 -hankkeeseen.

Uusi patsas ja Pärt

-Viime vuonna esillä oli Vapaudenpatsas, johon edelleen liittyy ongelmia. Patsasta korjataan jatkuvasti, joten se patsas tulee virolaisille kalliiksi. Mutta Viro on saanut myös uuden patsaan, naisrunoilija Marie Underin valkoinen patsas löytyy kansalliskirjaston edessä.

Under oli oli Viron 1900-luvun vaikutusvaltaisimpia kirjailijoita.

Suurin kulttuurin uutinen tulee musiikista. Virossakin ohjelmiston teemaksi valitaan usein syntymäpäiväänsä juhlivan taiteilijan teokset ja kantaesitys. Tänä vuonna toinen heistä oli Arvo Pärt (s. 11. syyskuuta 1935), jonka tilausteos Adam's Lament (Aatamin valitusvirsi) kantaesitettiin keväällä Istambulin Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmistossa ja Tallinnassa syyskuussa.

-Sain tilaisuuden olla mukana Viron kantaesityksessä. Puolet katsojista kyynelehti ja itki, eikä kukaan halunnut sanoa mitään konsertissa kuullusta teoksesta. Kansainvälisesti kuuluisa ja arvostettu Pärt on virolaisten ominta kansallisomaisuutta, musiikin kieli on muusta klassisesta poiketen helppoa ja säveltäjän suosio on siksi suunnattoman suuri. Pärt tunnetaan myös poliittisista kannanotoistaan, kertoi Jaana Vasama.

Arvo Pärt muutti Viroon Neuvostoliitosta vuonna 1980. Hän on omistanut neljännen sinfoniansa (Los Angeles) kaikille Venäjän vangituille, joilta on viety heidän oikeutensa. Sinfonian maailman kantaesitetys oli tänä vuonna Los Angelesin filharmonikkojen konsertissa Esa-Pekka Salosen johtamana. 

Lisätty ma 18.10.2010 | 1 kommentti

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös