Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Uusiorenkaat ja ekologinen siunausarkku saivat erityismaininnan Valonian ympäristöteko-kilpailussa

Aluesanomat

Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntija- ja palvelukeskus Valonia on myöntänyt Ympäristöteko 2010 -kilpailussa erityismaininta kahdelle yritykselle, Eco-Top Rengas Oy:lle Uudestakaupungista sekä Nousiaisten Hautauspalvelu Oy:lle.

Eco-Top Rengas Oy sai erityismaininnan pinnoitetusta uusiorenkaasta, joka on ekologinen ja materiaalitehokas vaihtoehto ympäristötietoiselle autoilijalle. Nousiaisten Hautauspalvelu Oy:lle myönnetään ympäristötekokilpailussa erityismaininta siunausarkusta, joka on ekologinen ja materiaalitehokas vaihtoehto hautajaisten järjestämiseen.

Ympäristöteko 2010 -kilpailun voitti Softex Oy, joka on kaarinalainen sammutusjärjestelmien suunnittelu-, asennus- ja huoltoliike. Softex Oy palkitaan materiaalitehokkaasta vesisumusammutusjärjestelmästä, jolla on vähäinen vedentarve, pienemmät putket ja siitä johtuva säästö käytettävän teräksen määrässä. Vesisumusammutusjärjestelmä on kokonaistaloudellinen ratkaisu, sillä järjestelmää varten ei tarvitse rakentaa lisää kunnallistekniikkaa.

Materiaalia vähemmän!

Valonian ympäristötekokilpailun aiheena oli tänä vuonna materiaalitehokkuus. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka valmistavat tuotteita tai tuottavat palveluja tavanomaista vähemmällä materiaalin käytöllä. Haussa olivat myös ne yritykset, jotka ovat itse keksineet tai ottaneet käyttöön aivan uuden materiaalitehokkaan tuotteen tai palvelun.

Kun yritys toimii materiaalin osalta tehokkaasti, se säästää luonnonvaroja ja ympäristöä. Pienemmästä materiaalin määrästä valmistetaan enemmän tuotteita tai palveluja. Erityisen tehokasta on käyttää kierrätys- ja hukkamateriaaleja. Silloin syntyy myös vähemmän päästöjä ja jätteitä.

Valonia järjesti kaikille Varsinais-Suomessa sijaitseville pk-yrityksille avoimen kilpailun yhteistyössä Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Viestintäharju Oy:n kanssa.

Uusi kulutuspinta käytettyyn

Eco-Top Rengas Oy on Uudessakaupungissa sijaitseva yritys, joka valmistaa vuosittain noin 15.000 uusiorengasta pinnoittamalla jo käytöstä poistettuihin renkaisiin uuden kulutuspinnan. Toiminta on kierrätystä parhaimmillaan ja erittäin materiaalitehokasta, sillä pinnoitettuun renkaaseen tarvitaan uutta materiaalia vain noin 30 prosenttia renkaan painosta. Keskikokoisen 15 kiloa painavan renkaan pinnoittamiseen kuluu uutta materiaalia noin 5,5 kiloa.

Käytettyjen renkaiden pinnoitus vähentää merkittävästi rengasjätettä ja säästää luonnonvaroja.

Henkilöauton renkaita myydään Suomessa vuosittain noin 2,5 miljoonaa kappaletta. Näistä pinnoitettuja renkaita on vain 6–7 prosenttia. Suomessa toimii tällä hetkellä Eco-Top Rengas Oy:n lisäksi vain kaksi muuta henkilöauton renkaita pinnoittavaa yritystä.

Eco-Top Rengas Oy:lle myönnetyn erityismaininnan avulla halutaan hälventää pinnoitettujen renkaiden laatuun kohdistuvia ennakkoluuloja, sillä pinnoitetut renkaat testataan samojen vaatimusten mukaan kuin uudetkin renkaat ja niillä on samanlainen takuu kuin uusilla renkailla.

Pinnoitettaviksi renkaiksi valituista rengasrungoista raspataan pintakumi pois. Tämän jälkeen renkaiden pintaan liimataan uutta kumiseosta ja renkaita paistetaan muotissa 12 barin paineessa 165 asteessa 30 minuutin ajan. Paistimien höyryn lämmitykseen yritys käyttää kevyttä polttoöljyä noin 12 tonnia vuodessa. Tästä määrästä noin 3 tonnia on Sybimar Oy:n kalanperkeistä tehtyä biodieseliä.

Uusinta uutta hautaukseen

Nousiaisten Hautauspalvelu Oy on tuonut perinteiselle hautauspalvelualalle aivan uudenlaisen ekologisen ja materiaalin osalta tehokkaan tuotteen. Hautaustoimisto omistaa ainoana Suomessa näyttävän puupintaisen arkun, jota se vuokraa asiakkaille siunaustilaisuuksia varten. Siunausarkun sisällä on kestävästä kartongista valmistettu yksinkertainen arkku, joka soveltuu sekä haudattavaksi että poltettavaksi. Mikäli vainaja tuhkataan, uurnaksi on tarjolla esimerkiksi biomassasta valmistettu uurna tai Kaarniston polttamattomasta savesta valmistettu uurna, joka sai kunniamaininnan samaisessa kilpailussa viime vuonna.

Lisätty ti 19.10.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös