Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Suomalainen haluaa säästää mutta on huoleton rahankäyttäjä

Aluesanomat

Säästöpankin Säästämisbarometrin mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi panna kuukausittain rahaa säästöön. Vajaa kolmannes suunnitteleekin säästämisen aloittamista tai lisäämistä seuraavan vuoden aikana.  Erityisesti naiset ja 25–34-vuotiaat kaipaavat kuitenkin apua säästämisen suunnitteluun ja oman talouden hallintaan.

Säästämisbarometrin tulosten perusteella voidaan sanoa, että säästäminen on suomalaisille hyve. Vastaajista 90 prosenttia kertoi säästämisen olevan hyvä asia, ja suomalaiset selvästi haluavat säästää. Toisaalta tutkimuksesta voi vetää sen johtopäätöksen, että ainakin osa suomalaisista kokee säästämisen käytännössä vaikeaksi, kommentoi Kalannin Säästöpankin toimitusjohtaja Timo Reivonen.

Erityisesti alle 35-vuotiaat vastaajat aikovat joko aloittaa säästämisen tai lisätä säästämistä. Vähiten ansaitsevat olivat niin ikään useimmin säästämisen aloittamisen kannalla.

Ihanteellisimpana pidettiin säästämistapaa, josta saisi halutessaan rahat helposti pois. Tätä säästämistapaa kannatti 59 prosenttia vastaajista. Jopa 44 prosenttia toivoi, että osa palkasta tai muista tuloista siirtyisi automaattisesti suoraan säästöön. Nuorimmat vastaajat olivat muita valmiimpia sitomaan säästönsä säästämismuotoon, josta rahat eivät olisi liian helposti nostettavissa pois.

Enemmän kuin pystytään

Suurin osa vastaajista koki pystyvänsä säästämään enintään 100 euroa kuussa. Valtaosa vastaajista haluaisi kuitenkin säästää tätäkin enemmän: 22 prosenttia vastaajista yli 200 euroa kuussa. Sen sijaan 15 prosenttia vastaajista koki, ettei pysty tällä hetkellä säästämään lainkaan.

-Suomalaisten keskimääräinen kuukausiansio on noin 2.900 euroa, joten 100 euron kuukausittainen säästäminen on erittäin hyvä tavoite. Suuria kuukausittaisia säästösummia keskeisempää on kuitenkin usein pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen säästäminen ja raha-asioiden suunnittelu, Reivonen huomauttaa.

Pienet tulot - lyhyt tähtäin

Suomalaisten talouden suunnittelu tapahtuu tyypillisesti lyhyellä tähtäimellä. Vain reilu kolmannes vastaajista kertoi suunnittelevansa raha-asioitaan yli vuoden pituisella aikajänteellä. Naiset ja yli 60-vuotiaat vastasivat useammin, etteivät suunnittele lainkaan omia raha-asioitaan. Naiset kokivat kaipaavansa miehiä useammin myös asiantuntijan apua talouden hallinnan suunnitteluun ja säästämiseen.

-Tutkimuksesta kävi ilmi, että mitä pienemmät vuosittaiset bruttotulot ovat, sitä lyhyemmällä aikajänteellä omaa taloutta suunnitellaan. Reilu viidennes vastaajista kertoi, että kaikki tai lähes kaikki rahat menee kulutukseen ja yli puolet vastaajista haluaisi saada rahansa riittämään paremmin. Omien raha-asioiden suunnittelu pitkäjänteisesti helpottaisi oman talouden hallinta merkittävästi, joten omaan talouteen ja kulutuskäyttäytymiseen kannattaa kiinnittää huomiota, Reivonen kannustaa.

Paras tieto säästämisestä saadaan vastaajien mielestä pankin asiantuntijalta: pankki koetiinkin parhaaksi ja käytetyimmäksi asiantuntijaksi säästämiseen ja talouden hallintaan liittyen. Erityisesti naiset ovat käyttäneet pankin asiantuntijaa tietolähteenään. Nuorilla vastaajilla korostuivat internet, ystävät ja tuttavat sekä vanhemmat tietolähteinä säästämisessä.

-On hienoa, että suomalaiset luottavat pankin asiantuntijoihin säästämiseen ja talouden hallintaan liittyvissä kysymyksissä. Kaksi viidestä koki pankin tuen tärkeäksi oman taloutensa hallinnassa ja suurin osa vastaajista toivoi pankilta aktiivista roolia myös lasten ja nuorten taloudellisessa opastamisessa. Koen, että tämä rooli sopii meille pankille erinomaisesti, onhan pankkimme perustettu edistämään suomalaisten säästämistä ja taloudellista hyvinvointia, Reivonen summaa.

Säästäväisyysviikko

Säästämisbarometri on osa pankin ”säästäväisyysviikon” viettoa. Tutkimus toteutetaankin jatkossa vuosittain säästäväisyysviikon yhteydessä. Säästöpankit viettävät säästäväisyysviikkoa juuri tällä viikolla tavoitteenaan edistää lasten ja nuorten taloustietoa ja säästäväisyyttä sekä siten taloudellista hyvinvointia.

Lupaus säästää

Säästäväisyysviikko sai alkunsa vuonna 1924 Milanon säästöpankkien kongressissa. Suomessa viikkoa ovat vietetty vuodesta 1926 lähtien.

Tänä vuonna teemana on ”Minä lupaan säästää”. Säästölupauksen kautta pankki haluaa kannustaa lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan pohtimaan omaa arkeaan, siihen liittyviä tavoitteita ja niiden tavoittelemista säästämisen keinoin. Säästölupauksia voi antaa Säästäväisyysviikon ajan Säästöpankin konttoreissa ja verkkosivuilla.

Säästämisbarometri tehtiin ensimmäisen kerran viime syyskuussa Redera Oy:n toimesta. Barometri seuraa suomalaisten suhtautumista säästämiseen ja oman talouden hallintaan liittyviin teemoihin. Tutkimus toteutettiin valtakunnallisesti edustavassa kuluttajapaneelissa. Tutkimukseen osallistui 1.044 henkilöä. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat 15 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat suomalaiset. Tutkimus toteutetaan jatkossa vuosittain.

Lisätty ti 26.10.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös