Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Kaupunginjohtaja Kari Koski: Poliittisen päätöksenteon ennakoitavuus elinehto ennakkoluulottomalle elinkeinotoimelle

Olli Haapala

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski totesi maanantaina valtuuston iltakoulussa, että onnistuneen ja ennakkoluulottoman elinkeinopolitiikan ehdoton edellytys on poliittisen päätöksenteon ennakoitavuus. -Elinkeinopolitiikasta ja sen tekemisestä ei tule mitään, jos poliittista päätöksentekoa ei voi ennakoida. Jos (kaupunki) jotakin lupaa, se on pystyttävä pitämään. Pitää siis tietää, mitä voi luvata, sanoi Koski.

Ajankohtaisia elinkeinotoimen hankkeita esitelleen kaupunginjohtajan ohjelmanjulistuksen nuotit eivät olleet sen kummempia kuin kaupungin elinkeinopoliittinen strategia.

-Se taas pohjautuu kahteen olelliseen asiaan. Kaupungin asukkailla täytyy olla töitä, ja jotta olisi asukkaita, pitää olla työtä tarjolla. Molempien osalta on tehty viisitoista vuotta työtä ja nyt väestön kato näyttää asettuneen ja väkimäärä on lievässä kasvussa. Työllisyyskin on maan keskitasoa.

Toisaalta keskiarvot ja keskitasot voi usein unohtaa, sillä ”jokainen kunta on erilainen”. -Ainoastaan omista lähtökohdista ja omilla eväillä voidaan jotakin saavuttaa. Kun lisäksi yksittäinen yritys tai yrittäjä on erilainen kuin joku toinen, yritysyhteistyö edellyttää yksilöllistä lähestymistä ja toimintaa.

Kaupungin talous seisoo alustallaan, verotuloilla, tai kaatuu alustan pettäessä. Kosken mukaan väestönkehityksen ja työpaikkojen ruletinpyörittäjän päähuolena on kaiken aikaa rahan riittäminen toiminnan kuluihin. Uudessakaupungissa toimintakulut ovat 101,4 miljoonaa euroa ja verotulot 51,4 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki saa 26 miljoonaa euroa valtonavustuksia. Tuntui kuin ilmaan olisi jo aikaisemmin heitetty ajatus siitä, että kaupunki aikoo hillitä lainanottoaan, elää ”suu säkkiä myöten”  tasapainoittaen kunnallistaloutensa. Verotulojen kasvattaminen taas ei luonnistu muulla tavoin kuin työpaikkoja lisäämällä.

-Kaupungilla on kyllä kokemuksia huonoista ajoista. Niitä aikoja emme halua takaisin.

Koski muistutti kaupunginvaltuuston hyväksyneen viime vuonna strategian, jonka kakkospainopisteen, elinkeinostrategian, päätavoitteet ovat yritysten hankkiminen ja saaminen kaupunkiin sekä tarvittaessa yritysten toimitilojen rakentaminen. -Kolmas vaatimattomampi tavoite on olla näissä kahdessa maan paras, totesi Koski.  

Yritysten ja suunnitelmien kavalkadi

Kaupunginjohtaja kertoi uusista tulevista yrityksistä ja niiden tuloon liittyvistä yksityiskohdista. -Sataman metallialan palvelukeskukseen tulee vuodenvaihteessa keskuksen viimeinen yritys Suomen Peittaus Oy. Keskuksen toimitilat ovatkin sitten täynnä. Kalatalouden osalta olemme kokeneet tappion Heimon Kala Oy:n siirtyessä muualle. Toisaalta minulla on tuntuma, että yhtiö tulee siirtymään (Hämeenlinnan Rengosta) kokonaan Viroon Saarenmaalle, jossa sille on olemassa kaikki EU-vaatimukset täyttävät uudet toimitilat.

Kun soijajalostamon oma tiedotus uinuu prinsessan unta, tietoa hankkeesta saadaan sentään ajoittain kaupungin virkamiehilta ja luottamushenkilöiltä. Pöydälle nostetaan rakennuslupia ja -piirustuksia tai rakennuttajia, urakoijia, urakkatarjouksia tai KVR-urakointia – tai vesihuollon tai liikennejärjestelyjen vaatimia järjestelyjä. Myös kaupunginjohtaja pani lusikkansa soijasoppaan, jopa niin että selostus sisälsi hulppean anekdootin kaupungin mediayhteistyöstä paikallislehden kanssa.

-Käviksä Leena (Huittinen) aamulla siellä satamassa? Oliko siellä se pitkä lavetti ja viidenkymmenen metrin kuivaustorni, kysäisi Koski kesken selostuksensa. Vastaus jäi mutinana epäselväksi.

Kosken varsinainen anti soijajalostamon osalta liittyi tehtaan tarvitsemaan energiaan. -Tehdas tarvitsee suuren 70 megawatin hake- tai turvevoimalaitoksen, joka tuottaa sähköä ja kuumaa vesihöyryä soijahankkeelle ja kaukolämpöä Valmetille ja kaupolämpöverkkoon. Haketta tarvitaan noin 500.000 tonnia vuodessa, josta seuraa liikennerakentamista Betorantien risteykseen. Noin 150 työntekijän jalostamo tuo raaka-aineen soijapavun Hepokariin 5.000 tonnin laivoilla, joiden tyhjennys yhdeksään rekka-autoon ja tehtaan varastoon (Sannolle) tapahtuu noin 30 tunnissa. Soijaöljy menee vientiin, selvitti Koski. Biodiesel ei näyttänyt olevan öljyn jatkojalosteena poissa suunnitelmista.

Ei etanoli- vaan elintarviketehdas

Toinen suuri teollinen hanke Uudessakaupungissa on ”etanolitehdas”, joka sijoittuu ”Yaran pääportilta katsoen vasemmalle”. -Noin 70 miljoonan euron laitoksen päätuote on (vehnän) gluteeni, jolloin tehdas luokitellaan elintarviketeollisuudeksi. Vehnää tarvitaan vuodessa noin 250.000 tonnia. Sivutuotteena syntyy etanolia (65.000 tonnia), joka laivataan Yaran satamasta ostajalle, lesettä ja eläinrehuja (85.000 tonnia) muun muassa lähialueen sikaloille. Tämäkin tehdaslaitos rakentaa oman (noin 20 megawatin) voimalan, jonka tuottama energia täyttää kestävän kehityksen kriteerit valtionavun takia. Hankkeesa on mukana kymmenkunta viljakaupan ja rehualan yritystä, mutta en osaa sanoa onko kokoonpano lopullinen ja kuinka hyvin nykyiset osapuolet sopivat saman pöydän ääreen, kertoi Kari Koski.

Lisäksi niin sanotulle AGA:n tontille on toivottavasti tulossa ”jokin iso kaasualan yritys”. -Valitettavasti säiliöitä ei voi uittaa satamaan, joten ne täytyy purkaa jos ne jonnekin muualle halutaan. Sataman soijaöljyvarastoksi tarkoitettu säiliö voidaan hankkia myös käytettynä.

Hepokarin sataman liikenne vilkastuu, arviolta noin kolminkertaiseksi. Kuin seuraavan aamun työllisyystilastoa ennakoiden kaupunginjohtaja ilmoitti (lisääntyneen) pitkäaikaisen työttömyyden torjunnan olevan vaativan elinkeinotoimelta erityistä huomiota. 

Lisätty ti 26.10.2010 | 4 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös