Aluesanomat
Ameebat uivat käsiä heiluttaen, torakat kulkevat sarvet ojossa ja gorillat liikkuvat rintaansa lyöden. Aina välillä kuuluu kovaäänistä kivi-paperi-sakset huutoja. Nyt ei olla kuitenkaan eläintarhassa, vaan Saarniston koulun pihalla välitunnilla. Oppilaat osallistuvat valtakunnalliseen ”Vipinää Välkälle”-teemaviikkoon ja siihen liittyviä leikkejä ja pelejä on jo harjoiteltu etukäteen. Ylempiluokkalaiset oppilaat ovat opettaneet nuorempia ja yhdessä on leikitty jo monta hauskaa leikkiä.
On laskettu, että alakoululaiset viettävät välitunneilla 3- 5 tuntia viikossa, joten välituntiliikunnalla on merkitystä oppilaiden hyvinvoinnille. Kouluikäisten lasten liikuntasuositus on vähintään kaksi tuntia päivässä monipuolista liikuntaa. 7-12-vuotiaitten lasten tulisi välttää yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja eikä ruutuaikaa viihdemedian ääressä saisi olla enempää kuin kaksi tuntia päivässä.
-Saarniston koululaiset liikkuvat entistä enemmän välitunneilla ja muulloinkin, kertoi luokanopettaja Tuula-Riitta Karlin, joka osallistuu Hyvinvointia koulun liikunnalla -täydennyskoulutuskurssiin. Kurssin järjestävät Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos ja Sat@Oppi yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Välituntiliikunnan avulla voidaan parantaa oppilaiden jaksamista tunneilla ja lisätä yleistä viihtyvyyttä ja hyvinvointia.
– Kehittämistehtävää varten on kerätty tietoa Saarniston koululaisten liikuntatottumuksista, ja näyttää siltä, että meillä oppilaat liikkuvat luontaisesti paljon. Hyvät ulkoilualueet, pururadat, kenttä, kaukalo ja leikkipuistot Santtion, Saarniston ja Palomettän alueella mahdollistavat monipuolisen ulkoilun ja liikunnan. Myös perheet liikkuvat yhdessä ja pihaleikit ovat jälleen yleistyneet kotipihoilla, toteaa Karlin tyytyväisenä.
Koululiikunta ja koulun liikunta
- Syksyn vanhempainillassa oli yhtenä aiheena oppilaiden liikkuminen. Sitä on ensinnäkin opetussuunnitelman mukainen koululiikunta, jota oppilailla on 2-3 tuntia viikossa. Koulun liikunta taas tarkoittaa esimerkiksi välitunteja ja koulupäivän aikana tapahtuvaa muuta liikkumista, kuten pyöräilyä kirjastoon tai puolukkaretkiä lähimetsään. Tämän liikunnan määrää voimme hyvin lisätä ja onneksi olemme saaneet huoltajia ja kouluvaareja avuksi retkille. Mahdollisuuksien mukaan päivittäiset koulumatkat on hyvä kulkea pyörällä, kävellen tai talvikeleillä vaikka kelkalla ja suksilla, suosittaa Saarniston koulun rehtori Osmo Tuikka.