Aluesanomat
Valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.-14.11., nyt jo yhdettätoista kertaa. Teemaviikon tarkoituksena on saada ehkäisevälle työlle sen ansaitsemaa huomiota ja lisätä eri toimijoiden välistä yhteistyötä, joka jatkuu myös viikon jälkeen.
Ehkäisevän päihdetyön viikolla tehdään päihdekysely Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Pyhärannan, Taivassalon ja Kustavin kuudesluokkalaisille. Kyselyn tuloksia käydään läpi paikkakunnilla järjestettävissä teemailloissa. Iltojen tavoitteena on tarjota lisää tietoa ja vinkkejä alaikäisten lasten vanhemmille ja tarjota mahdollisuus keskustella oman paikkakunnan asiantuntijoiden kanssa päihdeasioista.
Teemaillat pidetään seuraavasti: Uusikaupunki 24.11. klo 18.00-19.30 Nuorisotalo Vantin tiloissa Seikowissa; Laitila ja Pyhäranta 25.11. klo 18.00-19.30 Laitilan valtuustosalissa; Taivassalo ja Kustavi 9.12. klo 18.00-19.30 Karhulan koululla Taivassalossa ja Vehmaa 2.12. klo 18.00-19.30 Vinkkilän koulussa.
Ilmastonmuutos
Viikon teemana on tänä vuonna ”Päihdeilmastonmuutos”. Päihdeongelmat ovat kuin ilmastonmuutos: kaikkea vahinkoa ei voi estää, mutta on tärkeää jatkaa työskentelyä ja pyrkiä estämään niin suuri osa tulevista haitoista kuin mahdollista.
Alaikäisen lapsen vanhemmat ovat vastuussa lapsen mahdollisesta tai tosiasiallisesta päihteiden käytöstä. Tarkoitus on herättää keskustelua nuorten hyvinvoinnista sekä kutsua lasten ja nuorten vanhemmat yhteiseen keskusteluun päihdeasioista.
-On tärkeää huomioida, mitä voit vastuullisena aikuisena tehdä, koska oletamme, että vanhempana et halua lastesi käyttävän päihteitä. Tutkimusten mukaan paras tapa ehkäistä myöhempää ongelmakäyttöä, on viivyttää nuoren alkoholin käytön aloittamista mahdollisimman myöhäiseksi, kerrotaan ehkäiseän päihdetyön ryhmistä.
Alkoholin kokeiluhan kuuluu nuoruuteen! Mutta tiesitkö, että tutkimusten mukaan vanhempien suhtautuminen alaikäisten alkoholin käyttöön on yksi tärkeimmistä lapsen päihteidenkäyttöön vaikuttavista tekijöistä? Tee siksi lapsillesi selväksi, mitä mieltä olet yleisesti alaikäisten juomisesta.
Alkoholin ostaminen omallekin lapselle on rikos. Vanhemman hankkimat pari siideriä kelpaavat yleensä aloitteluun, mutta jäävät harvoin nuoren ainoiksi juomiksi. Kun ostat lapsellesi alkoholijuomia, on se samalla merkki hänelle, että hyväksyt hänen alkoholinkäyttönsä.
Onko teillä samat ajatukset siitä millaista on hyväksyttävä alkoholinkäyttö?
-On erittäin tärkeää keskustella lapsen kanssa alkoholista ja siihen liittyvistä asioista. Lapset tietävät alkoholin vaikutuksista paljon vähemmän kuin mitä yleisesti luullaan. Esimerkiksi juhlapyhät tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden ottaa alkoholinkäyttö puheeksi lapsen kanssa. Hän arvostaa vanhemmalta kuulemiaan asioita monta kertaa enemmän kuin ulkopuolista valistusta.
”Vippaa vitonen!”
Millä lapsi rahoittaa alkoholin ja tupakan käyttönsä? Yleensä lapset ottavat rahat päihteiden ostamiseen omista viikkorahoistaan. Ole kiinnostunut siitä, mihin lapsesi rahansa kuluttaa ja pysy perillä siitä mitä mikäkin maksaa.
Hampurilaisateria ei maksa kahta kymppiä! Tiedetään että, nuoren käyttörahan määrä on suoraan verrannollinen tupakan ja alkoholin käyttöön.
Jos lapsesi saapuu humalassa kotiin, tarkista hänen kuntonsa ja pane lapsi nukkumaan. Keskustelu kannattaa jättää aamuun. Yritä rauhoittua aamuun mennessä, koska raivoamisella saat lapsesi asettumaan välittömästi puolustuskannalle ja keskusteluyhteys on pilalla. Kerro omasta huolestasi ja tunteistasi (pettymyksestä, suuttumisesta) ja ole valmis kuuntelemaan, mitä lapsellasi on sanottavaa. Miettikää yhdessä seurauksia.
-Ota rennosti... päihteettömyys on nouseva trendi lasten ja nuorten keskuudessa. Luota lapseesi olematta kuitenkaan sinisilmäinen. Vanhempien ja muiden aikuisten tehtävänä on tehdä päihteiden kokeilusta ja käytöstä nuorelle mahdollisimman hankalaa. Vanhempien oma malli vaikuttaa nuoren päihteiden käyttöön, mutta tärkeää on myös selkeä ja johdonmukainen kielteinen asennoituminen ja puuttuminen alaikäisen päihdekokeiluihin.
Aikuisten asiallisen kielteinen asenne nuoren alkoholikokeiluihin on viisainta viivytystaktiikkaa!
Ehkäisevän päihdetyön ryhmät: Tanja Packalen (Uusikaupunki) ja Kristiina Kaupunsalo (pj, Laitila). Ehkäisevän päihdetyön vastuuhenkilöt: sosiaalijohtaja Jussi Mattila (Vehmaa), peruspalvelujohtaja Eija Sjöblom (Taivassalo), vapaa-aikasihteeri Maritta Jalonen (Kustavi) ja sosiaalijohtaja Kati Lahti-Aro (Pyhäranta).