Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Ehkäisevän päihdetyön viikko Vakka-Suomessa

Aluesanomat

Valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.-14.11., nyt jo yhdettätoista kertaa. Teemaviikon tarkoituksena on saada ehkäisevälle työlle sen ansaitsemaa huomiota ja lisätä eri toimijoiden välistä yhteistyötä, joka jatkuu myös viikon jälkeen.

Ehkäisevän päihdetyön viikolla tehdään päihdekysely Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Pyhärannan, Taivassalon ja Kustavin kuudesluokkalaisille. Kyselyn tuloksia käydään läpi paikkakunnilla järjestettävissä teemailloissa. Iltojen tavoitteena on tarjota lisää tietoa ja vinkkejä alaikäisten lasten vanhemmille ja tarjota mahdollisuus keskustella oman paikkakunnan asiantuntijoiden kanssa päihdeasioista.

Teemaillat pidetään seuraavasti: Uusikaupunki 24.11. klo 18.00-19.30 Nuorisotalo Vantin tiloissa Seikowissa; Laitila ja Pyhäranta 25.11. klo 18.00-19.30 Laitilan valtuustosalissa; Taivassalo ja Kustavi 9.12. klo 18.00-19.30 Karhulan koululla Taivassalossa ja Vehmaa 2.12. klo 18.00-19.30 Vinkkilän koulussa.

Ilmastonmuutos

Viikon teemana on tänä vuonna ”Päihdeilmastonmuutos”. Päihdeongelmat ovat kuin ilmastonmuutos: kaikkea vahinkoa ei voi estää, mutta on tärkeää jatkaa työskentelyä ja pyrkiä estämään niin suuri osa tulevista haitoista kuin mahdollista.

Alaikäisen lapsen vanhemmat ovat vastuussa lapsen mahdollisesta tai tosiasiallisesta päihteiden käytöstä. Tarkoitus on herättää keskustelua nuorten hyvinvoinnista sekä kutsua lasten ja nuorten vanhemmat yhteiseen keskusteluun päihdeasioista.

-On tärkeää huomioida, mitä voit vastuullisena aikuisena tehdä, koska oletamme, että vanhempana et halua lastesi käyttävän päihteitä. Tutkimusten mukaan paras tapa ehkäistä myöhempää ongelmakäyttöä, on viivyttää nuoren alkoholin käytön aloittamista mahdollisimman myöhäiseksi, kerrotaan ehkäiseän päihdetyön ryhmistä.

Alkoholin kokeiluhan kuuluu nuoruuteen! Mutta tiesitkö, että tutkimusten mukaan vanhempien suhtautuminen alaikäisten alkoholin käyttöön on yksi tärkeimmistä lapsen päihteidenkäyttöön vaikuttavista tekijöistä? Tee siksi lapsillesi selväksi, mitä mieltä olet yleisesti alaikäisten juomisesta.

Alkoholin ostaminen omallekin lapselle on rikos. Vanhemman hankkimat pari siideriä kelpaavat yleensä aloitteluun, mutta jäävät harvoin nuoren ainoiksi juomiksi. Kun ostat lapsellesi alkoholijuomia, on se samalla merkki hänelle, että hyväksyt hänen alkoholinkäyttönsä.

Onko teillä samat ajatukset siitä millaista on hyväksyttävä alkoholinkäyttö?

-On erittäin tärkeää keskustella lapsen kanssa alkoholista ja siihen liittyvistä asioista. Lapset tietävät alkoholin vaikutuksista paljon vähemmän kuin mitä yleisesti luullaan. Esimerkiksi juhlapyhät tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden ottaa alkoholinkäyttö puheeksi lapsen kanssa. Hän arvostaa vanhemmalta kuulemiaan asioita monta kertaa enemmän kuin ulkopuolista valistusta.

”Vippaa vitonen!”

Millä lapsi rahoittaa alkoholin ja tupakan käyttönsä? Yleensä lapset ottavat rahat päihteiden ostamiseen omista viikkorahoistaan. Ole kiinnostunut siitä, mihin lapsesi rahansa kuluttaa ja pysy perillä siitä mitä mikäkin maksaa.

Hampurilaisateria ei maksa kahta kymppiä! Tiedetään että, nuoren käyttörahan määrä on suoraan verrannollinen tupakan ja alkoholin käyttöön.

Jos lapsesi saapuu humalassa kotiin, tarkista hänen kuntonsa ja pane lapsi  nukkumaan. Keskustelu kannattaa jättää aamuun. Yritä rauhoittua aamuun mennessä, koska raivoamisella saat lapsesi asettumaan välittömästi puolustuskannalle ja keskusteluyhteys on pilalla. Kerro omasta huolestasi ja tunteistasi (pettymyksestä, suuttumisesta) ja ole valmis kuuntelemaan, mitä lapsellasi on sanottavaa. Miettikää yhdessä seurauksia.

-Ota rennosti... päihteettömyys on nouseva trendi lasten ja nuorten keskuudessa. Luota lapseesi olematta kuitenkaan sinisilmäinen. Vanhempien ja muiden aikuisten tehtävänä on tehdä päihteiden kokeilusta ja käytöstä nuorelle mahdollisimman hankalaa. Vanhempien oma malli vaikuttaa nuoren päihteiden käyttöön, mutta tärkeää on myös selkeä ja johdonmukainen kielteinen asennoituminen ja puuttuminen alaikäisen päihdekokeiluihin.

Aikuisten asiallisen kielteinen asenne nuoren alkoholikokeiluihin on viisainta viivytystaktiikkaa!

Ehkäisevän päihdetyön ryhmät: Tanja Packalen (Uusikaupunki) ja Kristiina Kaupunsalo (pj, Laitila). Ehkäisevän päihdetyön vastuuhenkilöt: sosiaalijohtaja Jussi Mattila (Vehmaa), peruspalvelujohtaja Eija Sjöblom (Taivassalo), vapaa-aikasihteeri Maritta Jalonen (Kustavi) ja sosiaalijohtaja Kati Lahti-Aro (Pyhäranta).

Lisätty ma 8.11.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös