Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Perhepäivähoitajille kuukausipalkka, palveluiden säilyttävä kuntakeskuksissa

Olli Haapala

Uudenkaupungin kaikkien valtuustoryhmien palaute kaupunginjohtajan laatimasta talousarvioesityksestä on saatu. Palaute etenee ensi maanantain kaupunginhallitukseen, josta alkaa alkaa vajaan kuukauden mittainen loppusuora kohti kaupungin kuratalouden kuiville vetävän suunnittelukauden ensimmäistä talousarviota. Ensi vuoden talousarvio on tarkoitus käsitellä valtuustossa 16. joulukuuta.

Kristillisdemokraattien Lauri Salin nosti budjettiin perhepäivähoitajat, joille hän toivoi parannusta ja tukea tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Salin esitti perhepäivähoitajille kuukausipalkkaa. -Syntyneiden lapsia on tänä vuonna toistaiseksi lähes kaksisataa. Tämä merkitsee päivähoidon menojen kasvua. Sitä vastassa on pula hoitajista. Kristillisten mielestä perhepäivähoitajille tulisi maksaa kuukausipalkkaa, lasten lukumäärästä riippumatta.

Salin puolusti niinikään omaishoidon tuen säilyttämistä. -Tukimuoto on hoidettavalle inhimillisempi ja kustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto kuin laitoshoito.

Keskustan valtuustoryhmä toteaa Olli Laivon esittämässä kannanottossa, että ensi vuoden talousarvio on jouduttu laatimaan vähin vaihtoehdoin. -Lisäksi mikään vaihtoehdoista ei ole mieluisa oikeastaan kenellekään. Kaikesta huolimatta ”jottan tarttis tehä” ja kaiken lisäksi vielä aika pian.

Laivo kummasteli ”eräiden henkilöiden” ajatuksia. -Mukana on jopa valtuutettuja kuin kaupungin henkilöstöäkin. Heidän mielestään talousjohtajan tekemät laskelmat eivät ole oikeita, eli mitään talouden hätätilannetta kaupungilla ei olisikaan. Voidaan siis jatkaa samaan malliin: lisätään menoja, ainakin itseä miellyttävään kohteeseen, kyllä aika hoitaa asiat kuntoon.
-Eihän se näin voi olla. Itse ainakin olen oppinut luottamaan talousjohtajan ammattitaitoon ja uskon, että talousarvion luvut ovat karuudesta huolimatta täyttä totta ja nyt viimeistään ne tulee ottaa todesta, sanoi Laivo.

Eläköityminen hyödynnettävä
Käyttötalouteen ei keskustan mukaan saada muutoksia muuten kuin rakenteita muuttamalla. -Eli eläköityminen on hyödynnettävä täysimääräisesti henkilöstön määrän vähennyksinä ja jakamalla työtehtävät muille, kunhan siinä huolehditaan myös lisätehtäviä tekevien työssäjaksamisesta ja työmäärän inhimillisyydestä. Muussa tapauksessa karkotamme kaupungista työhönsä sitoutuneita työtekijöitä.
-Sivistyspalvelukeskuksen hallinto- ja talouspäällikön siirtyessä eläkkeelle talousosaston rakenteita voitaisiin uudistaa. Järkevä uudistus voisi olla talouspäälliköiden tehtävien jako, tai mahdollisesti talousasioiden uudelleen organisointi kokonaan talousjohtajan alaisuuteen.
Veroasteen nostaminen ei keskustalle kelpaa. -Tällä verotuksella on tultava toimeen ja palveluista on sitten karsittava jos muuten säästöä ei löydy.

Kymmenys pois

Sosiaali- ja terveyshuollolle keskusta esittää 10 prosentin säästöja, jotka on kohdennettu ja vaikutukset selvitetty. -Valtuutetun on todella mahdoton lähteä kohdentamaan säästöjä, mutta sote-keskuksesta tämä ammattitaito pitäisi löytyä, kuten se on löytynyt muiltakin hallinnonaloilta.
Keskusta yksilöi joitakin toimintoja, joiden säilyminen on taattava. -Edellytämme esimerkiksi, että entisissä kuntakeskuksissa säilyvät nykyiset vähäiset terveyspalvelut.

Lomautukset mahdollisia

Sivistyspalvelukeskukselle Laivo vaati viimein työrauha toteuttaa perustehtäväänsä. -Ainut muutos olisi varhaiskasvatuksen siirto sivistyspalvelukeskuksen hallintaan.

-Mikäli käyttötaloutta ei muuten saada tasapainotettua alkaa keskustelut lomautuksista. Tämän on oltava kuitenkin viimeinen oljenkorsi, sillä palvelujen määrähän ei ole minnekään vähentynyt vaan monella hallinnonalalla jopa lisääntynyt.

Investointeja eteenpäin

Keskusta pitää investointeja taloustilanne huomioiden kohtuuttoman suurina ja alueellisesti vinoutuneina. -Esitämmekin ensi vuoden investointien pudottamista lähelle poistojen määrää eli noin 1 miljoonaa euroa pienemmälle tasolle. Viikaisten koulun keittiön kunnostus voidaan siirtää seuraaville vuosille ja voidaan toteuttaa yhtä aikaa koko koulun saneerauksen yhteydessä. Hiun kunnallistekniikan rakentamista voidaan siirtää vuodella eteenpäin. Liikelaitosten suuriin investointeihin voisi tehdä kymmenen prosentin vähennyksen, mikä tuskin estäisi järkeviä investointeja liikelaitoksissa.
-Keskustan mielestä tavoitteena on edelleen yhtenäinen Vakka-Suomi. Vaikka toteutus etenee vähä vähältä, suunta on oikea ja sitä pitäisi pyrkiä tukemaan. Esimerkkejä jo toteutuneesta yhteistyöstä löytyy useita: Vakka-Suomen vesi, jätehuolto, musiikkiopisto ja kansalaisopisto. Terveyspalveluissa ja muilla aloilla kannattaa edetä pienin askelin kohti tiivimpää yhteistyötä.

Kokoomus (Kari Vainio) haluaa kiinnittää huomota henkilöstömenoihin ja nopeasti lisääntyneisiin palvelujen ostoon. -Kustannusten seurantaa tulee tehosta ja tuttavuuden kehitykselle tulee hallintokunnittain luoda mittarit, jotka helpottavat seurantaa ja joiden mukaan toiminta on myös ohjattavissa.

Kahden miljonaan säästöt

-Terveyden ja sairaanhoidon osalta haluamme ensin kuulla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Olli-Pekka Lehtosen kannanotot ja mahdollisen ehdotuksen erikoissairaanhoidon säästöiksi, selvitti Vainio.

Ensi vuoden tavoitteeksi kokoomus asetti kahden miljoonan euron säästön, joka tulee saavuttaa erikoissairaanhoidosta, terveyskeskuksesta ja vanhustyöstä. -Kunkin sektorin tulee ensin hakea sisältään kaikki mahdolliset säästöt ja sen jälkeen yhteisesti sopeuttaa toimintonsa lopullisen säästötavoitteen saamiseksi. Lisäksi on luotava kitkaton ja jatkuva keskustelu- ja neuvotteluyhteys.

Vuosina 2012-2014 kokoomus ponnistelee yhteensä neljän miljoonan euron säästöjen eteen.    

Lisätty ke 10.11.2010 | 2 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös