Aluesanomat
Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitusta ehdotetaan saneerattavaksi kovalla kädellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työryhmä haluaisi luopua nykyisestä sairausvakuutuksen korvausjärjestelmästä. Tilalle ehdotetaan alueellisia, noin 200.000 asukkaan väestölle palveluja järjestävää ja rahoittavaa toimijaa. Nykyisen järjestelmän päällekkäisistä palveluista ja ylikapasiteetista halutaan eroon.
Thl luovutti eilen peruspalveluministeri Paula Risikolle raportin, jossa ehdotetaan yksikanavaista sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallia. Kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon julkinen rahoitus koottaisiin yhteen alueelliselle palvelujen järjestäjälle, joka vastaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja rahoittamisesta alueensa asukkaille. Raportissa ehdotetaan myös että erillisestä sairaanhoidon korvausten kanavoinnista siirytään yhtenäiseen rahoitukseen.
-Aiheesta on aiemmin tehty lukuisia selvityksiä ja kaivattu valtakunnallista kokonaisratkaisua. Raportti esittää Thl:n selvitystyöhön pohjautuen konkreettiset linjaukset terveydenhuollon kehittämiselle ja yhtenäiselle rahoitukselle. Erityisesti kysymys on siitä, että käytettävissä olevia julkisia varoja voitaisiin käyttää tehokkaasti mahdollisimman suuren terveyshyödyn saamiseksi koko väestölle, pääjohtaja Pekka Puska korostaa.
Monesta kanavasta eroon
Sosiaali- ja terveydenhuoltoa rahoitetaan usean eri toimijan kautta. Tärkeimpiä rahoittajia ovat valtio, kunnat, kela, työnantajat ja kotitaloudet sekä yksityiset vakuutusyhtiöt. Raportin mukaan nykyisestä monikanavaisesta rahoitusjärjestelmästä on monia hyötyjä. Se esimerkiksi tarjoaa valinnanvapautta maksukykyisille asiakkaille, lisää yksityistä palvelujen tarjontaa ja tarjoaa julkisella sektorilla työskenteleville ammattilaisille mahdollisuuden lisäansioihin.
Haitat ovat kuitenkin selvästi hyötyjä suurempia. Monikanavainen rahoitus ylläpitää päällekkäistä palvelutarjontaa, luo ylikapasiteettia tutkimus- ja hoitopalveluissa, synnyttää henkilöstön saatavuusongelmia ja lisää epätarkoituksenmukaista palvelujen käyttöä ja kokonaiskustannuksia. -Se kannustaa siirtämään hoito- ja kustannusvastuuta maksajalta toiselle ja synnyttää palvelujärjestelmään tehottomuutta. Monikanavainen rahoitus myös ylläpitää alueellista ja väestöryhmien välistä eriarvoisuutta, hidastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamista, palvelujen tasapainoista kehittämistä sekä painopisteen siirtämistä laitoshoidosta avohoitoon ja korjaavista toimista ehkäiseviin toimenpiteisiin, sanotaan raportissa.
Rahoitus ja palvelut yhteen
Raportin mukaan vähäisillä, nykyisen rahoitusjärjestelmän ongelmakohtia paikkaavilla uudistuksilla ei voida poistaa monikanavaisen rahoituksen ongelmia. Ne voidaan ratkaista vain uudistamalla koko sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmä. Rahoitusta ei voi tulevaisuudessa tarkastella irrallaan palvelujen järjestämisestä, vaan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus- ja järjestämisvastuu tulee uudistaa samanaikaisesti. Yksikanavainen rahoitus toisi sosiaali- ja terveydenhuoltoon ohjattavuutta kun sama taho vastaisi sekä palvelujen rahoituksesta että järjestämisestä.
Raportti ehdottaa, että kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon julkinen rahoitus kootaan yhteen alueelliselle palvelujen järjestäjälle, joka vastaa palvelujen järjestämisestä ja rahoittamisesta alueensa asukkaille. Raha seuraa asiakkaan mukana palvelujen tuottajalle.
Ehdotus tukee sosiaali- ja terveydenhuollon nykyistä syvällisempää integraatiota alueellisella tasolla siirtämällä järjestämisvastuun palveluista yhdelle alueelliselle toimijalle. Malli myös kokoaa kaikki nykyiset julkiset rahoituskanavat yhdeksi alueelliseksi rahoituskanavaksi. Se lisää asiakkaan valinnanmahdollisuuksia, parantaa palvelujärjestelmän tehokkuutta ja luo mahdollisuuksia entistä paremmalle väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle.
Koko maassa 12-15 toimijaa
Ehdotetun alueellisen palvelujen järjestäjän ja rahoittajan väestöpohjan tulisi olla mielellään vähintäänkin 200.000 asukasta, ja koko maassa alueita voisi olla esimerkiksi 12–15. Laaja-alaisiin ja riittävän suuriin väestöpohjiin perustuva alueellinen järjestäminen luo mahdollisuuksia tuottaa palvelut usealla toisiaan täydentävällä tavalla.
Ehdotusten perustavoitteena on rakentaa maahan yhtäläisin perustein koko sosiaali- ja terveydenhuoltoa rahoittava järjestelmä. Tämän vuoksi uuteen järjestelmään sisällytetään varat kaikkea terveyden- ja sairaanhoitoa varten, eikä siksi ole asianmukaista pitää yllä erillistä sairausvakuutuksen rahoituskanavaa yksityisten terveyspalveluiden tai työterveyshuollon yhteydessä toteutettavaa sairaanhoitoa varten. Samaan aikaan on tarkoituksenmukaista vahvistaa lakisääteisiä työterveyshuollon ja perusterveydenhuollon palveluja lisäämällä niiden rahoitusta ja parantamalla palvelujen laatua ja saatavuutta. Jatkossakin julkisesti rahoitettuja palveluja tuottavat julkiset ja yksityiset toimijat.
Thl:n ylijohtaja Marina Erhola toivoo, että raportti edistää ja tukee ennakkoluulotonta ja rakentavaa keskustelua sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen ja rakenteiden uudistamisen suuntaviivoista ja luo pohjaa tulevaisuuden lainsäädännöllisille ratkaisuille. -Tarvitsemme ripeästi yhteistä näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä ja konkreettisia suuntauksia sekä kansallisesti johdettuja toimenpiteitä sen saavuttamiseksi.