Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Kouluverkon uudistusta koskevat järjestelyt jo käynnissä

Olli Haapala

Uudenkaupungin kaupunginhallitus pui eilen viiden peruskoulun lakkauttamispäätöksestä tehtyä valitusta Turun hallinto-oikeuteen. Valituksen allekirjoittajina on 18 valtuutettua. Valituksen alullepanijana oli keskustan valtuutettu Mauri Kontu (kesk).

Kaupunginhallituksen esityslista kertoi, että valtuuston päätös tehtiin oikeassa järjestyksessä, valtuuston toimivallan puitteissa ja lainmukaisesti, mutta koska asiasta valitettiin, joulukuista päätöstä ei pantaisi toimeen.

Kaupunginjohtaja Kari Kosken luonnoksessa hallituksen lausunnoksi todetaan kuitenkin, että kuntalain mukaan päätös voidaan panna voimaan ennen sen lainvoimaisuutta. Kosken mukaan, koska hallitus ei ole tehnyt päätöstä panna valtuuston tekemää päätöstä täytäntöön ennen valituksen saapumista, valitus ja siinä esitetty hakemus päätöksen toimeenpanon kiellosta olisi siksi jätettävä tutkimatta. Koski huomauttaa, ettei valitus muutuu ”hyödyttömäksi, vaikka päätös pannaankin välittömästi täytäntöön”. Hän toteaa, että valitus ei aiheuta toimenpiteitä ja tulisi hylätä.

Valittajat jäävättiin

Eiliseen kokoukseen tuotiin uusi ehdotus, jossa hallitus päätti panna valtuuston tekemät joulukuiset päätökset kouluverkosta täytäntöön. Hallitus ei tehnyt missään vaiheessa päätöstä, että ehdotus otetaan käsittelyyn, mikä sinänsä merkitsee jonkinasteista menettelytapavirhettä.

Hallitus jääväsi kuntalakiin vedoten asianosaiset valittajat koko asian käsittelystä. Tältä osin kuntalain tulkinta on pitävä. Mutta kun hallituksen jäsenet eivät suostuneet poistumaan, hallitus äänesti allekirjoittajat ulos äänin 7-4. Poistumista vastustivat Johanna Ruoranen (sd), Juha Nevavuori (kesk), Seppo Maikola (ps, Helle Vahteran varajäsen) ja Rainer Tähtinen (ps). Myös Mauri Kontu poistui, hän oli läsnä kokouksessa valtuuston edustajana.

Ruorasen varajäsen Esko Tähtinen (sd) oli yksi valituksen allekirjoittajista, joten hän ei voinut korvata Ruorasta. Juha Nevavuoren korvasi Oili Suikkanen (kesk) ja Rainer Tähtisen Joni Lohimies (ps).

Koulupäätös pannaan toimeen

Joni Lohimies teki päätösehdotuksesta poikkeavan esityksen hallinto-oikeuden lausunnon osalta. Hän halusi lisätä lausuntoon pyynnön hallinto-oikeudelle, että se ottaisi päätöstä harkitessaan kantaa ”olennaisen tärkeän asiantuntijavirkamiehen lausunnon muuttamiseen ilman lausunnonantajan lupaa ja tämän tietämättä toisen virkamiehen toimesta”. Lohimiehen mielestä luottamustoimen hoitaminen edellyttää ehdotonta luottamusta asian valmisteluun.

Lohimies esitti ettei kaupunginjohtajan lausuntoa hyväksyttäisi. Kun häntä ei kannatettu, puheenjohtaja Heikki Wala nuiji asian pois päiväjärjestyksestä. Lohimies jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Kaupunginhallitus päätti siis panna toimeen koulujen lakkauttamista koskevan valmistelun. Itse asiassa koulutoimi on jo aloittanut kouluverkon rukkaamisen. – Täytyyhän sitä ryhtyä tekemään. Päätöksen täytäntöönpano on sitä, että koulut suljetaan, kommentoi puheenjohtaja Heikki Wala. Walan mukaan kouluverkkoasian käsittelyyn ei tällä kerralla järin paljon aikaa kulutettu.

Kunta- ja hallintolaki

Kuntalaki ja hallintolaki määrittelevät luottamusmiehen esteellisyyden eri tavoin. Kuntalain kuuluisa viideskymmenestoinen pykälä puhuu vain valtuutetun esteellisyydestä. Muun luottamushenkilön jääviys selviteään hallintolaissa. Se taas koskee lähinnä vain virkamiehiä, mutta kaupunginhallituksen jäseneen sovelletaan samaisen lain säännöksiä.

Esteellisyys liittyy useimmiten lain tulkinnan mukaan edun ja hyödyn tavoitteluun tai haitan ja vahingon tuottamiseen. Kouluverkkoasiassa valituksen olisi voinut tehdä kuka tahansa ilman, että häntä uhkaisi jääviys asian myöhemmässä käsittelyssä ja päätöksenteossa.

Valtuustossa tehty yhden äänen eli niukin mahdollinen päätös voi myös johtaa lain tulkintoihin, joissa voittanutta osapuolta äänestäneen voi katsoa olevan esteellinen niin sanotun kiusantekotulkinnan mukaan.

Lisätty ti 2.2.2010 | 6 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös