Olli Haapala
Uudenkaupungin satamaliikelaitos rakennuttaa Hepokariin noin 6.000 kuutiometrin varastosäiliön soijaöljylle. Satama on kilpailuttanut suunnittelijoita ja saanut kolme tarjousta. Suunnittelu käynnistyy heti kun soijajalostuslaitoksen rakentaminen Sannon-Orivon teollisuusalueelle varmistuu.
Säiliön ja muun laitteiston kustannukset ovat noin 2 miljoonaa euroa. Satama vuokraa säiliön Finnprotein Oy:lle, jonka hanke soijajalostamo on tällä hetkellä.
Säiliöön varastoidaan soijapavusta yhtenä päätuotteena uutettua soijaöljyä, jota pavuissa on noin 20 prosenttia. Soijaöljystä noin puolet on ihmisen ja eläinten elimistölle välttämätöntä rasvahappoa linolihappoa.
Hepokarista soijaöljy laivataan jatkojalostajille.
Soijan edut
Euroopassa valmistetaan jo miljoonia tonneja kasviperäistä biodieseliä, lähinnä rypsistä. Yhdysvalloissa suurin osa biodieselistä valmistetaan soijaöljystä, jota tuotetaan vuosittain 30 miljoonaa gallonaa.
Kasvi- tai eläinöljyistä tai käytetystä keitinrasvasta valmistettu liikennepolttoaine biodiesel ei sisällä maaöljyperäistä dieseliä, mutta voidaan sekoittaa maaöljydieseliin.
Soijabiodiesel valmistetaan soijaöljystä erottamalla siitä glyseriini, josta puolestaan valmistetaan saippuaa. Loppuosa on metyyliestereitä eli biodieseliä, joka soveltuu dieselmoottoreille lähes sellaisenaan. Soijabiodieselillä on joitakin edullisia ominaisuuksia: päästöt ovat maaöljydieseliä pienemmät, eikä soijadiesel aiheuta hiilidioksidipäästöjä koska kasvi itse kuluttaa hiilidioksidia. Lisäksi soijadieselin voiteluominaisuudet ovat tavallista dieseliä paremmat.