Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Uudenkaupungin jouluvalot syttyivät reippaassa pakkassäässä

Nuorisovaltuutetut Johannes Pietilä ja Kasper Räsänen julistivat pikkujoulurauhan – mutta olipa heillä sanottavaa itse joulunvietostakin.

Olli Haapala

Uudenkaupungin Yrittäjät järjestivät perinteisen joulun avauksen sunnuntaina. Liikkeet ja kahvilat olivat avoinna joulumarkkinoiden ajan. Joulupukki järjesti päälle päätteeksi monisatapäiselle aikuis-ja lapsiyleisölle runsaan karamellisateen. Joulun led-valot syttyivät Alisellakadun liikekadulla. Torin joulukuusi on suurin kautta aikojen. Joulukadun avauspuheen torilla piti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Antola. Oman puheensa joulun kunniaksi pitivät myös nuorisovaltuutetut Kasper Räsänen ja Johannes Pietilä.

-Uudenkaupungin yrittäjien järjestämä joulukadun avaus on aina yhtä odotettu tapahtuma. Myös muut runsaat tapahtumat tänään – Wanhanajan markkinat ja teatterisirkus – luovat hyvää joulumieltä. Saamme nauttia kauniista, loistavista jouluvaloista ja historian varmasti suurimmasta joulukuusesta torilla. Joulukuussa lauantaisin järjestetään Tul Joulu -teeman puhdetori, herkkutori ja lahjatori, joista vastaavat kaupunki, yrittäjät, seurakunta ja eri yhdistykset, sanoi Antola.

Antola oli tyytyväinen Wanhanajan markkinoiden kestävään suosioon. -Tapahtuma keräsi runsaasti niin myyjiä kuin yleisöäkin Raatihuoneen ympärille. Markkinoiden suosion kertoo se, että mukana oli myyjiä, jotka ovat olleet markkinoilla alusta alkaen. Kaukaisimmat myyjät tulivat aina Espoosta ja Helsingistä saakka.

Kuudesosa enemmän jouluun

-Jouluun kuuluu tottakai myös lahjojen hankinta ja muunlaisten jouluvalmisteluun liittyvien ostosten tekemistä. Suomalaisen Työn Liiton mukaan suomalaiset aikovat käyttää jouluvalmisteluihin viisitoista prosenttia enemmän rahaa kuin viime vuonna. Joulukaupasta arvioidaan tulevankin selvästi vilkkaampaa, mikä on erittäin hyvä merkki työllisyyden kannalta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja muistutti kaupunkilaisia ostospaikan tärkeydestä: ostokset kannattaa tehdä ”niin nyt jouluna, kuin muinakin aikoina, täältä Uudestakaupungista”.

-Mitä enemmän pystymme jättämään euroja yrittäjille, sitä varmemmin turvaamme nykyisen palvelutason ja työpaikat sekä edesautamme kaupungin vireyttä ja viihtyvyyttä. Toki yritystenkin tulee muistaa ottaa asiakas toiveineen huomioon. Hyvää yhteistyötä ja palvelualttiutta tarvitaan.         

Uusia yrityksiä

Jouko Antola muistutti viime vuosina monipuolistuneesta elinkeinorakenteesta. -Ja tulevaisuuskin näyttää ihan hyvältä. Olemme kahden vuoden sisällä saamassa uusia yrityksiä lisää ja näiden mukana saadaan uusi työpaikkoja lisää noin 200-300. Vuosien ajan huolemme on ollut asukkaiden väheneminen, vajaan 20 vuoden aikan noin 2.000 henkilöllä. Nyt näyttäisi siltä, että suunta on muuttunut. Asukasmäärä on lievässä kasvussa ja toivottavasti noususuunta on pysyvä ja saamme asukkaita tulevina vuosina runsaasti lisää, päätti joulukadun avannut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Antola. 

Rauhan ja levon juhla?

Uudenkaupungin nuorisovaltuuston Kasper Räsänen ja Johannes Pietilä kyselivät sen perään onko joulu todellakin rauhan ja levon juhla.

-Niin sanovat monet. Minun on vaikea uskoa tätä toteamusta. Joulustressi alkaa jo marraskuussa ja jatkuu aina joulunpyhien yli. Loppujen lopuksi on kiva palata kouluun raskaan loman jälkeen. Marraskuussa postin mukana tulee mainoksia jouluruoista, lahjoista ja muista jouluun liittyvistä asioista. Posti myös muistuttaa joulukorteista ja pyytää lähettämään joulukortit ajoissa. Tästä aiheutuu paljon stressiä, joka voittaa suuruudessaan jopa ylioppilaskirjoituksista aiheutuvan stressin, kertoi Pietilä.

-Voin kertoa kuinka eräs tuttavani joutui kiertämään kolme kauppaa etsiessään kauniita joulukortteja sukulaisille. Lopulta kun kortit löytyivät, vierähti vielä useampi päivä miettien, kenelle kortteja pitäisi kirjoittaa. Joulukortit ovat kuitenkin yksi pienimmistä murheista jouluna. Kinkku täytyy varata heti joulukuussa, ja kotia siivotaan kaikki viikonloput. Vielä sukulaisillekin pitää soitella, ja pyytää heitä kylään tai toivottaa vain hyvät joulut. Jouluruoista taas laatikot tehdään myös jo hyvissä ajoin joulukuussa, jotta ”joulu sujuisi helpommin”, jatkoi Räsänen.

Nuorten mukaan Joulupäivänä on myös kova kiire: vieraille pitää olla ja tarjoilla jouluruokia, ja ”jokaisen vieraan kanssa täytyy seurustella tehokkaasti muutama heille varattu minuutti”.

-Joulukirkkoon pitää myös ehtiä ja joulusauna lämmittää. Kaiken kiireen keskellä joulun merkitys ja tunnelma tahtoo jäädä unholaan. Joulun tosiaan pitäisi olla rauhan ja levon juhla, mutta hektinen elämänrytmimme jää helposti päälle ja kas kummaa huomaamme suorittavamme joulua, vaikka siitä pitäisi nauttia. Mahdollisimman iso joulukinkku ja kaunis kuusi tuntuu olevan monelle joulun tarkoitus, uskoi Pietilä.

Kunnon joulukiire opetetaan

-Joulun kiireitä ja stressiä usein perustellaan sillä, että täytyyhän lapsien saada kunnon joulu. Kuitenkin useissa lapsille suunnatuissa kyselyissä lapset haluaisivat kaikkein eniten, että aikuisilla olisi enemmän aikaa heille, eikä aina olisi kova kiire suorittamaan jotain. Lapset myös oppivat matkimalla vanhempiaan. Haluammeko opettaa jälkikasvulle, kuinka joulu on pakollinen paha kaikkine kiireineen, kyseli Räsänen.

-Eikö olisi parempaa, jos aikuisten rento ja lämmin suhtautuminen siirtyisi lapsiinkin materialismin sijaan? Nyt käsi sydämelle, muistatteko te aikuiset omista lapsuuden jouluistanne juuri materialistiset asiat kuten lahjat tai jouluruuat vai iloiset tapahtumat ja yhdessäolon? Nykyajan nuorisolle joulumuistot tuntuvat olevan tavaranpaljous, stressi ja loputtomat vierailut sukulaisten luokse, selvitti Pietilä.

-Aika tuntuu kuluvan nopeasti. Voin omalta kohdaltani sanoa, että suuret asiat kuten yläkouluun meneminen tai lukion aloittaminen tuntuvat olleen juuri äsken. Kuitenkin valmistaudun jo kovalla tahdilla ylioppilaskirjoituksiin ja korkeakoulujen pääsykokeisiin. Otan ensimmäiset askeleeni aikuisuuteen, vaikka juuri äsken oli pieni ekaluokkalainen. Aika kulkeekin nopeasti eteenpäin, ja mikäli elämästä haluaa saada jotain irti, pitäisi ehkä elää hetkessä ja kaiken suorituksen keskellä vain viettää oikeasti se rauhallinen ja levollinen joulu.

Henkiset arvot korkeimmalle

-Jos jouluna nukkuu pitkään, kasaa joulupöytään vain muutaman jouluruuan ja varaa jouluun vain muutaman kyläilykerran, onko tämä joulu jotenkin huonompi kuin muut? Eivätkö kuitenkin lahjat, pukki ja ylisuorittaminen ole joulun hengen vastaista? Joulu kuitenkin on uskonnollinen juhla, ei markkinavoimien voimannäyte ystävänpäivän tyyliin. Uskonnollisen tradition mukaisesti uskon rauhallisen ja levollisen joulun olevan huomattavasti lähempänä alkuperäistä joulun ajatusta.

Nuorisovaltuutettujen joulurahan julistuksessa taloudellinen taantuman uskotaan verottaneen lukuisten ihmisten mahdollisuuksia panostaa jouluun rahallisesti yhtä paljon kuin ennen. -Mutta se ei ole välttämättä ongelma vaan mahdollisuus. Eiköhän tehdä tästä joulusta erilainen, oikeasti rauhallinen ja levollinen joulu. Nostetaan henkiset arvot materiallisia arvoja korkeammalle ja luodaan tästä joulusta ”lapsuuden kultainen joulu”, ehdottivat Kasper Räsänen ja Johannes Pietilä.

Joka tapauksessa tämänvuotiseen jouluun, maatalousvuoden kiertoon ja talvipäivän seisauksen tienoilla vietettävään valon juhlaan perustuvaan yleiseen perhejuhlaan, valmistautuminen alkoi Uudessakaupungissa kirpeältä tuntuvassa, noin viidentoista asteen talvipakkasessa. 

Lisätty ma 29.11.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös