Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Laitilan Puhelin avaamassa nopean 4G-tasoisen laajakaistan

Aluesanomat

Laitilan Puhelin on yhtenä yhdentoista muun Finnet-ryhmän alueellisen puhelinyhtiön kanssa avaamassa Suomessa ensimmäisen nopeudeltaan 4G-tasoisen mobiilin laajakaistapalvelun. Sen myötä tiedonsiirtonopeus kymmenkertaistuu. Verkko toimii jo nyt Laitilan lisäksi Lappeenrannassa, Kouvolassa, Kotkassa, Ylivieskassa ja Raahessa. Verkko rakentuu vaiheittain valtakunnalliseksi seuraavan kahden-kolmen vuoden aikana.

Kaupallinen palvelu perustuu vuosi sitten pidetyssä taajuushuutokaupassa Finnet-ryhmän omistamalle Datame Oy:lle saatuun taajuuteen. Palvelu on valtakunnallisesti julkistettu tänään maanantaina Raahessa viestintäministeri Suvi Lindénin läsnäollessa. Myynti aloitetaan joulukuun alussa.

Palvelu perustuu niin sanottuun mobiiliin Wimax 4G-tekniikkaan. Kyse on kahdesta 3G:tä nopeampia langattomia internet- ja puhepalveluita kohti etenevästä teknisestä kehityspolusta.

-Meille Wimax-tekniikka on meille jo entuudestaan tuttua, olemmehan jo kolme vuotta sitten rakentaneet sen avulla koko Vakka-Suomen alueen ja sen edustan saariston kattavan langattoman laajakaistaverkon. Nyt sovellamme sen uusinta versiota, joka mahdollistaa myös mobiilit eli liikkuvat päätelaitteet, toteaa osuuskunnan toimitusjohtaja Jouni Parkkonen.

Jatkumo 3G:lle

Tukiasemia on osuuskunnan voimin jo rakennettu Laitilan keskustan alueen kattavasti sekä Untamalaan, kaikkiaan seitsemän kappaletta. -Olemme halunneet varmistaa kattavan peiton keskustan alueella, jotta asiakkaamme saisivat palvelusta ja varsinkin sen nopeudesta mahdollisimman oikeanlaisen, ja samalla 3G-mokkulakäyttöön nähden erilaisen, uuden kokemuksen, toteaa verkon rakentamisesta vastuussa osuuskunnalla oleva palvelupäällikkö Jari Saarinen.

Tukiasemia on keskustan alueelle tulossa heti ensi vuoden alussa ainakin kaksi lisää, kunhan niiden sijoittamiseen liittyvät lupa-asiat saadaan järjestymään.

Puhelinosuuskunnan nykyisille LPO Mobiili -asiakkaille palvelu tuodaan tarjolle lisäpalveluna, eräänlaisena jatkumona, jossa asiakas saa nykyisen mobiilidatapalvelunsa käytettävyyttä parannettua hankkimalla tämän uuden nopean datapalvelun nykyisen rinnakkaispalveluksi.

-Tällöin asiakkaan peruskäyttö on edelleen 3G-datalla toteutettua maailmanlaajuisesti, mutta muun muassa liikkuessaan nyt Laitilan taikka Untamalan keskustan alueilla, asiakas voi vaihtaa nopeaan 4G-palveluun, kertoo toimitusjohtaja Parkkonen.

Palvelun voi hankkia käyttöönsä, vaikka ei ennestään olekaan osuuskunnan LPO Mobiili -asiakas. 4G-palvelu ei tarvitse sim-korttia.

Valtakunnallisesti verkko avataan nyt noin 150 tukiaseman voimin ja ne kattavat tässä Datame-hankkeessa mukana olevien puhelinyhtiöiden toiminta-alueiden keskeiset taajamat. Tällä avaushetkellä verkko toimii kattavasti Laitilan lisäksi myös Lappeenrannassa, Kouvolassa, Kotkassa, Ylivieskassa ja Raahessa.

Ensi vuoden lopussa tukiasemia pitäisi suunnitelman mukaan olla Datame Oy:n verkossa yli 1.500 kappaletta, jolloin myös suurimmat kaupunkitaajamat, kuten Helsinki, Turku, Tampere ja Oulu, sekä tästä lähialueelta Rauma ja Pori ovat palvelun asiakkaiden käytettävissä. -Kaikki Datame -verkon tukiasemat Suomessa tulevat olemaan kaikkien 4G-asiakkaidemme käytettävissä, toteaa Jari Saarinen. -Suunnitelmissamme on myös kansainvälistä yhteystyötä muiden samaa tekniikkaa käyttävien operaattoreiden kanssa. Näitä löytyy aivan Suomen lähialueiltakin.

Jälleen munalla eteenpäin

Nyt käyttöön otettava tekniikka mahdollistaa jopa 40 megan yhteysnopeuteen yltävän palvelun. Verkko ei myöskään mene aivan yhtä helposti nykyisten 3G-palveluiden lailla tukkoon, koska tukiasemayhteydet on toteutettu nopeilla valokuituyhteyksillä ja teknisesti verkko eroaa nykyisistä mokkulalaajakaistoista kuin yö ja päivä. Vähimmäisnopeutena asiakkaalle luvataan tässä palvelussa ”nollan sijasta aina 2 megaa”, kun asiakkaan liittymän vaihtoehdot ovat aina täydestä nopeudesta enimmäisnopeudeltaan 8, 4 taikka 2 megaan rajattuina.

Verkossa alkuvaiheessa käytettävissä olevat päätelaitteet ovat (kannettavaan tai kotona kiinteästi olevaan) tietokoneeseen liitettävä datasovitin, kansankielellä 4G-mokkula, sekä taskulaite, WLAN-Wimax-reititin, joka tekee nopean 4G-yhteyden mahdolliseksi datasurffaukseen myös kaikilla nykyisillä matkapuhelimilla, joissa on WLAN-yhteystuki. Tämän laitteen lempinimi on Egg eli Muna, mikä onkin laitilalaisittain osuva ja paras mahdollinen.

Puhepalvelu mahdollista

Verkko on näillä nyt alkuvaiheessa saatavilla päätelaitteilla rakennettu datayhteyksiä varten. Jatkossa tullaan avaamaan myös puhumiseen perinteisellä tavalla soveltuva palvelu, joka käyttää tätä datayhteyttä hyväkseen. Etu asiakkaalle on se ettei puhumista ei laskuteta enää minuuttien mukaan, vaan kiinteällä maksulla.

-Tämän puhepalvelun käyttäminen on mahdollista jo nyt myös esimerkiksi tietokoneisiin tai kannettaviin tablet-laitteisiin asennettavien ohjelmien avulla, mutta sen laajempi avaaminen odottaa lähinnä sitä, että markkinoille tulee puhepalvelua 4G-verkoissa hyvin tukevia päätelaitteita, kuten kosketusnäytöllä varustettuja datakännyköitä. Näidenkin laitteiden markkinoille tulo tapahtuu käsityksemme mukaan melko pian, ehkäpä jo ensi vuoden aikana, toteaa Parkkonen.

Verkon laitteet toimittaa kiinalainen telelaitteiden valmistaja Huawei. -Hankintaa tekemässä mukana olleena voin todeta, että sitä tehtiin useiden laitevalmistajien kanssa, mutta Huawein ratkaisu vakuutti ennen kaikkea sen takia, että se on päivitettävissä tulossa jo oleviin uusiin, julkisuudessa LTE-lyhenteellä kuvattuihin tekniikoihin, toteaa toimitusjohtaja Jouni Parkkonen. Huawei on toimittanut satoja verkkojärjestelmiä ympäri maailmaa, ja on Yhdysvaltojen suurimman Wimax 4G-tekniikan verkon toteuttaja. -Yritys hallitsee laajasti langattomat verkkotoimitukset sekä tulevaisuuden ICT-ratkaisut. Saamme yhdeltä toimijalta pääte- ja verkkolaitteiden lisäksi myös verkon suunnittelun ja ylläpidon. Saimme hinta-laatu-suhteeltaan parhaan tarjolla olleen kokonaisratkaisun.

-Datamen 4G-verkko rakentuu vaiheittain valtakunnalliseksi seuraavan kahden-kolmen vuoden aikana. Valmis verkko kattaa 70 prosenttia väestöstä, kertoo Datame Oy:n toimitusjohtaja Asmo Uljanoff.

Satoja verkkojärjestelmiä ympäri maailmaa toimittanut Huawei on Yhdysvaltojen suurimman Wimax-verkon toteuttaja. Yritys hallitsee langattomat verkkotoimitukset ja tulevaisuuden ict-ratkaisut. Saamme yhdeltä toimijalta pääte- ja verkkolaitteiden lisäksi myös verkon suunnittelun ja ylläpidon. Saimme hinta-laatu-suhteeltaan parhaan tarjolla olleen kokonaisratkaisun, sanoo Uljanoff. 
Datame Oy:n 4G-verkon hankkeen takana, sekä sen omistajayhtiöinä ovat seuraavat alueellista teletoimintaa harjoittavat puhelinyhtiöt: PPO-Yhtiöt Oy, Kymen Puhelin Oy, Telekarelia Oy, Pohjois-Hämeen Puhelin O, Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy, Alajärven Puhelinosuuskunta, Laitilan Puhelin Osk, Härkätien Puhelin Oy, Vakka-Suomen Puhelin Oy, Eurajoen Puhelin Osk ja Keikyän Puhelin Osk.

Laitilan Puhelin Osk on Finnet-ryhmään kuuluva paikallinen puhelinyhtiö. Liikevaihto viime vuonna oli 2,3 miljoonaa euroa. Henkilöstöä on 18.

Lisätty ma 29.11.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös