Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Hepokari sai upouuden 1,45 miljoonaa euroa maksaneen satamanosturin

Upouusi satamanosturi koko komeudessaan. Vajaan kymmenen tonnin kelateräsrulla työn alla.

Olli Haapala

Liperiläisen Mantsinen Group Oy Ltd:n valmistama huippunykyaikainen materiaalinkäsittelykone, siis upouusi satamanosturi, otettiin tänään käyttöön juhlamenoin. Juhlallinen on koneen hintakin: 1,45 miljoonaa euroa. Puolet siitä maksaa kaupungin satamaliikelaitos ja puolet satamaoperaattori Stevena Oy.

Kaupunginjohtaja Kari Koski sanoi tervehdyspuheessaan, että kaupungin satamaliikelaitoksen ja satamaoperaattorin yhteinen hankinta ja omistus on ”kohtalaisen harvinaista”. -Uusikaupunki kehittää ja parantaa satamaansa ottaen huomioon asiakkaiden toivomukset. Samalla paranevat yritysten mahdollisuudet sijoittua yhdistyvälle Vakka-Suomen alueelle.

Koski viittasi nosturin suurkäyttäjiin, Steelteam Oy Ab:n teräspalvelukeskukseen ja soijanjalostamon rakentamista suunnittelevan Finnprotein Oy:n massiiviseen soijapavun maahantuontiin tulevina vuosina.

-Satamaa on rakennettu muutenkin, kuten uusi kylkilaituri, pistolaituri on kunnostettu sekä väylää syvennetty. Sataman kaava on teon alla, mikä mahdollistaa elinkeinoelämän kehittämisen maalla ja merellä. Mutta näin juhlapäivänäkin kannattaa muistaa, että uusia haasteita on jatkuvasti tulossa voitettavaksi.

Puoliksi maksetaan

Satamajohtaja Esa Soini kertoi, että telaketjujen avulla liikkuva jättinosturi maksetaan puoliksi. -Satamaliikelaitos varasi viime vuonna nosturin hankkimiseen 450.000 euroa. Loppuraha otettiin satamavarastojen investointivarauksista. Stevena Oy operoi konetta ja satamaliikelaitos saa vastinetta sijoitukselleen tavaran käsittelymaksuista, eritteli Soini.

Jos tavallinen pulliainen ajaa satamaan rekalla kyydissään kymmenen tonnia nosturin koukkuun pantavaa, sen riiputtaminen lokkien ihailtavana tunnin ajan keventää kukkaroa 250 eurolla.

Nosturi ainoa lajissaan

Upouusi materiaalinkäsittelykone on ainoa lajissaan Suomessa. Mantsisen Liperin tehtaalta kone tuotiin Hepokariin kuljetusyrityksen kolmella lavettiautolla viime viikolla. Kokoonpano vei kaksi päivää, mutta nosturi olikin 'satamakatsastettu' tehtaalla Liperin Ylämyllyllä. 

Koneen elektroniikka ja kontrollijärjestelmät ovat kokonaan kotimaista tuotantoa. Ne on kehittänyt seinäjokelainen liikkuvien koneiden älytekniikkaan erikoistunut Exertus Oy. Yhtiö tekee sovelluksia muun muassa juntta-, metsä-, kaivos- ja tunnelikoneisiin. Mantsisen toimintastrategiaan kuuluu myös energiatehokkuus, mikä toteutuu Hybrilift 200 -merkkisessä koneessa siten, että hydrauliikalla hoidettavien liikkeiden energia hyödynnetään. Kokonaan omassa pajassa tehdyllä sovelluksella saavutetaan jopa 30-35 prosentin säästö polttoaineen kulutuksessa.

Täsmänosturi

Älytekniikka liikkeiden kontrolloinnissa tekee nosturista täsmänosturin. -Hyvät kuskit nostavat pullon ehjänä korkeuksiin ja takaisin maahan, kehaisi Stevenan myynti- ja markkinointijohtaja Juha Karjalainen.

Tämä on kieltämättä täsmänostamista, sillä 240 tonnia painava satamakurki roikottaa 15 tonnin kelateräsrullan 25 metrin etäisyydeltä puomi lähes suorana pohjoisesta etelään. Voimakoneena jyllää 522 kilowatin (710 hevosvoiman) kuusisylinterinen 18-litrainen Caterpillarin moottori. Ajonopeutta ei sentään ole kuin muutama kilometri tunnissa. Nostopuomistolla saa aikaan neljä kierrosta minuutissa, tosin ei millä tahansa lastilla. Työnäytöksen 7-8 tonnin kelateräsrulla liikkui varsin sutjakasti.

Kaikki alkoi metsäteollisuudesta

Logistiikka-alan Mantsinen Group Oy Ltd:n hostoria alkaa vuonna 1974, jolloin Veli Mantsisen ja Jussi Mantsisen yritys toimitti pyöreän puun käsittelylaitteistot Uimaharjun sahalle Enoon, joka kuuluu nyt Joensuuhun. Viisitoista vuotta myöhemmin syntyi sopimuksia jo Venäjälle. -Yritys rakentaa nostureita ja muita koneita ja suunnittelee logististiikkan kokonaisratkaisuja. Operointikohteita on viitisensataa Euroopassa, Venäjällä ja Baltiassa on jo parikymmentä. Olemme rakentaneet jo yli 250 materiaalinkäsittelykonetta, joista tämä tänään käyttöön otettu nosturi on suurin yksittäinen kone, kertoi toimitusjohtaja Ari Hakkarainen.

-Tilaus tänne Uuteenkaupunkiin osoittaa, että pystymme valmistamaan koneita kilpailukykyisesti. Luin äskettäin maakunnan päälehdestä, että tunnettu  merenkulkuprofessori oli, arvioidessaan satamien kehityksen mahdollisuuksia, varustanut Uudenkaupungin sataman kysymysmerkillä. Mutta eiköhän se kysymysmerkki siitä pikapuoliin häviä.

Hakkarainen arvioi materiaalinen kierrätyksen ja energiateollisuuden olevan yhtiölle uusi haaste, johon aiotaan keskittyä toden teolla. -Kaikkea muuta teemme, paitsi konttinostureita. Eipä silti, kyllä kontin siirto tuolla (pihalla olevalla) nosturillakin onnistuisi.

Lisätty ma 8.2.2010 | 5 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös