Olli Haapala
Liperiläisen Mantsinen Group Oy Ltd:n valmistama huippunykyaikainen materiaalinkäsittelykone, siis upouusi satamanosturi, otettiin tänään käyttöön juhlamenoin. Juhlallinen on koneen hintakin: 1,45 miljoonaa euroa. Puolet siitä maksaa kaupungin satamaliikelaitos ja puolet satamaoperaattori Stevena Oy.
Kaupunginjohtaja Kari Koski sanoi tervehdyspuheessaan, että kaupungin satamaliikelaitoksen ja satamaoperaattorin yhteinen hankinta ja omistus on ”kohtalaisen harvinaista”. -Uusikaupunki kehittää ja parantaa satamaansa ottaen huomioon asiakkaiden toivomukset. Samalla paranevat yritysten mahdollisuudet sijoittua yhdistyvälle Vakka-Suomen alueelle.
Koski viittasi nosturin suurkäyttäjiin, Steelteam Oy Ab:n teräspalvelukeskukseen ja soijanjalostamon rakentamista suunnittelevan Finnprotein Oy:n massiiviseen soijapavun maahantuontiin tulevina vuosina.
-Satamaa on rakennettu muutenkin, kuten uusi kylkilaituri, pistolaituri on kunnostettu sekä väylää syvennetty. Sataman kaava on teon alla, mikä mahdollistaa elinkeinoelämän kehittämisen maalla ja merellä. Mutta näin juhlapäivänäkin kannattaa muistaa, että uusia haasteita on jatkuvasti tulossa voitettavaksi.
Puoliksi maksetaan
Satamajohtaja Esa Soini kertoi, että telaketjujen avulla liikkuva jättinosturi maksetaan puoliksi. -Satamaliikelaitos varasi viime vuonna nosturin hankkimiseen 450.000 euroa. Loppuraha otettiin satamavarastojen investointivarauksista. Stevena Oy operoi konetta ja satamaliikelaitos saa vastinetta sijoitukselleen tavaran käsittelymaksuista, eritteli Soini.
Jos tavallinen pulliainen ajaa satamaan rekalla kyydissään kymmenen tonnia nosturin koukkuun pantavaa, sen riiputtaminen lokkien ihailtavana tunnin ajan keventää kukkaroa 250 eurolla.
Nosturi ainoa lajissaan
Upouusi materiaalinkäsittelykone on ainoa lajissaan Suomessa. Mantsisen Liperin tehtaalta kone tuotiin Hepokariin kuljetusyrityksen kolmella lavettiautolla viime viikolla. Kokoonpano vei kaksi päivää, mutta nosturi olikin 'satamakatsastettu' tehtaalla Liperin Ylämyllyllä.
Koneen elektroniikka ja kontrollijärjestelmät ovat kokonaan kotimaista tuotantoa. Ne on kehittänyt seinäjokelainen liikkuvien koneiden älytekniikkaan erikoistunut Exertus Oy. Yhtiö tekee sovelluksia muun muassa juntta-, metsä-, kaivos- ja tunnelikoneisiin. Mantsisen toimintastrategiaan kuuluu myös energiatehokkuus, mikä toteutuu Hybrilift 200 -merkkisessä koneessa siten, että hydrauliikalla hoidettavien liikkeiden energia hyödynnetään. Kokonaan omassa pajassa tehdyllä sovelluksella saavutetaan jopa 30-35 prosentin säästö polttoaineen kulutuksessa.
Täsmänosturi
Älytekniikka liikkeiden kontrolloinnissa tekee nosturista täsmänosturin. -Hyvät kuskit nostavat pullon ehjänä korkeuksiin ja takaisin maahan, kehaisi Stevenan myynti- ja markkinointijohtaja Juha Karjalainen.
Tämä on kieltämättä täsmänostamista, sillä 240 tonnia painava satamakurki roikottaa 15 tonnin kelateräsrullan 25 metrin etäisyydeltä puomi lähes suorana pohjoisesta etelään. Voimakoneena jyllää 522 kilowatin (710 hevosvoiman) kuusisylinterinen 18-litrainen Caterpillarin moottori. Ajonopeutta ei sentään ole kuin muutama kilometri tunnissa. Nostopuomistolla saa aikaan neljä kierrosta minuutissa, tosin ei millä tahansa lastilla. Työnäytöksen 7-8 tonnin kelateräsrulla liikkui varsin sutjakasti.
Kaikki alkoi metsäteollisuudesta
Logistiikka-alan Mantsinen Group Oy Ltd:n hostoria alkaa vuonna 1974, jolloin Veli Mantsisen ja Jussi Mantsisen yritys toimitti pyöreän puun käsittelylaitteistot Uimaharjun sahalle Enoon, joka kuuluu nyt Joensuuhun. Viisitoista vuotta myöhemmin syntyi sopimuksia jo Venäjälle. -Yritys rakentaa nostureita ja muita koneita ja suunnittelee logististiikkan kokonaisratkaisuja. Operointikohteita on viitisensataa Euroopassa, Venäjällä ja Baltiassa on jo parikymmentä. Olemme rakentaneet jo yli 250 materiaalinkäsittelykonetta, joista tämä tänään käyttöön otettu nosturi on suurin yksittäinen kone, kertoi toimitusjohtaja Ari Hakkarainen.
-Tilaus tänne Uuteenkaupunkiin osoittaa, että pystymme valmistamaan koneita kilpailukykyisesti. Luin äskettäin maakunnan päälehdestä, että tunnettu merenkulkuprofessori oli, arvioidessaan satamien kehityksen mahdollisuuksia, varustanut Uudenkaupungin sataman kysymysmerkillä. Mutta eiköhän se kysymysmerkki siitä pikapuoliin häviä.
Hakkarainen arvioi materiaalinen kierrätyksen ja energiateollisuuden olevan yhtiölle uusi haaste, johon aiotaan keskittyä toden teolla. -Kaikkea muuta teemme, paitsi konttinostureita. Eipä silti, kyllä kontin siirto tuolla (pihalla olevalla) nosturillakin onnistuisi.