Olli Haapala
Vakka-Suomessa halvimman ja kalleimman kunnan verotuksellinen ero on 681 euroa. Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa tänä vuonna eniten veroja Vehmaalla, 23 909 euroa. Vähimmillä veroilla sama perhe pääsee Kustavissa (23 228 euroa). Näiden kuntien väliin sijoittuvat Laitila (23 390 euroa) ja Pyhäranta (23 325 euroa).
Kuntaliitosta suunnittelevat Uusikaupunki ja Taivassalo ovat tänä vuonna verojen osalta seutukunnan toiseksi kalleimmat asuinkunnat, molemmissa kunnissa keskituloisen perheen verot ovat 23 649 euroa. Kunnallisveron osuus tästä on Uudessakaupungissa 13 137 ja Taivassalossa 12 975 euroa.
Erot ovat pieniä ja esimerkiksi asumiskulut ja työmatkakulut tasoittavat helposti verotuksen erot kuntien välillä.
Maakuntarajan takana sekä etelässä että pohjoisessa verokarhu kättelee koko Vakka-Suomea kevyemmin. Keskituloisen palkansaajaperheen verotaakka on Raumalla 22 027 euroa. Rauma on verojen osalta myös koko Satakunnan halvin asuinpaikka. Mynämäellä verokarhulle jää 23 001 euroa.
Suurin osa kuntien toiminnasta rahoitetaan verorahoilla, kunnallisveroina kuntalaisen ansiotuloista ja kiinteistöverona rakennuksista ja maasta. Kunnallisveron osuus tulee tänä vuonna olemaan noin 43 prosenttia kuntien tuloista. Valtionosuuksista kertyy keskimäärin viidennes. Kuntien tulorakenteet eroavat kuitenkin suuresti, muun muassa palveluista perittävien maksujen ja myyntitulojen osalta.
Keskituloisen palkansaajaperheen tulonsaajat ansaitsevat tänä vuonna yhteensä 75 575 euroa. Selvityksen laati Veronmaksajien ekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.